Statul dă bani pentru școlile private

Data publicării:
TAXE MAI M ICI SCOLI PARTICULARE GETTY
Foto: GettyImages

Rectificarea bugetară a venit cu o veste bună pentru elevii care învaţă la şcoli private.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Este vorba de o alocare de 32,6 milioane de lei pentru ce a mai rămas din anul 2015. Învățământul obligatoriu este obligatoriu pentru toți copiii, nu numai pentru cei din instituțiile de învățământ preuniversitar de stat”.

Suma, în esenţă, se acordă pentru copil, şi rămâne la latitudinea părinţilor să opteze pentru un sistem sau altul”, a spus un părinte.

„Mă gândesc că poate costă mai puţin şi pot merge acolo mai mulţi copii. Acolo un avantaj este că-s mai puţini în grupă”, spune un alt părinte.

Taxele la şcolile private pornesc de la câteva mii de lei pe an şi pot ajunge chiar şi la 20.000 de euro. Cele mai mici preţuri sunt la şcolile profesionale.

Gabriel Zorzini, director UCECOM: „Dacă finanţarea de bază se va acorda la şcolile particulare acreditate, cum suntem şi noi, nu le mai cerem nicio taxă, pentru ce să le mai cerem taxă? E chiar un pic mai mare decât taxele pe care le cerem noi. De abia acum va apărea adevărata concurenţă între învăţământul privat şi cel de stat”.

Dar, fiecare instituţie privată decide cum foloseşte sumele ce îi revin.

Tova Ben Nun, directoarea Şcolii Lauder: „Banii îi voi investi şi o să îi folosim şi pentru pregătiri mai multe ca şi profesorii să facă schimburi de experienţă mai mult ca să upgradăm partea academică”.

Şcolile particulare ar fi trebuit să beneficieze de finanţare încă din 2011, potrivit legii educaţiei. Cei din sistemul de stat nu sunt însă încântaţi să împartă banii cu colegii de la privat.

Marius Nistor, lider de sindicat: „Au făcut tot ceea ce era necesar pentru învăţământul de masă până în momentul de faţă? Au asigurat resursele financiare în conformitate cu legea educaţiei, acei 6% din PIB, astfel încât să nu mai avem probleme legate de resursa umană, de infrastructură, astfel încât acum să ne permitem să extindem finanţarea?”

În alte ţări europene, problema a fost rezolvată de multă vreme.

„Și în Franța, învățământul privat este susținut de către stat. Doar în ultimul an școlar, statul a vărsat 400 de milioane de euro în contul celor peste 6.000 de școli private ce se încadrează în domeniul învățământului obligatoriu. Vorbim despre un 1,4 milioane de copii, adică 16% din totalul elevilor”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa.

Însă, în România, ca şi în Franţa, banii de la stat sunt prea puţini pentru un proces educaţional modern şi complet.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri