CSM: 26 de magistraţi cercetaţi au fost suspendaţi din sistem în 2014

Data publicării:
crop CSM

 

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Adrian Bordea, a precizat, joi, că în 2014 au fost suspendaţi din magistratură 18 judecători şi opt procurori, în urma trimiterilor în judecată, a impunerii de măsurilor preventive sau a sancţiunilor disciplinare.

"Este o cifră foarte mare dacă veţi face comparaţie cu perioada trecută, iar acest lucru ne îngrijorează. Noi sperăm ca anul acesta să fi fost un an de început al eradicării fenomenului de nelegalitate în sistemul judiciar, de nerespectare a legii în sistemului judiciar, pentru că dacă judecătorii şi procurorii nu respectă legea, ce putem cere de la ceilalţi cetăţeni? De aceea, această activitate a constituit pentru noi o prioritate", a afirmat Bordea, în contextul prezentării bilanţului de activitate pentru acest an, la final de mandat.

Vicepreşedintele instituţiei, procurorul Gheorghe Muscalu, a precizat, la rândul său, că şapte judecători şi nouă procurori au ieşit din sistem anul acesta, după ce au fost găsiţi vinovaţi de fapte penale.

Muscalu a adăugat că în 2014 s-au pensionat 120 de magistraţi. "În 2014 s-a menţinut aproape constant numărul solicitărilor de pensionare al judecătorilor şi procurorilor. Nu putem spune că au plecat din sistem un număr foarte mare de judecători şi procurori, dar putem spune că au plecat din sistem judecători şi procurori cu experienţă şi expertiză, cu 25-30 de ani vechime, care, poate, ar fi putut în continuare să ofere sistemului expertiza de care beneficiau. Au fost pensionaţi 75 de judecători şi 45 de procurori. Şi-au dat demisia cinci judecători şi trei procurori, iar ca urmare a condamnărilor definitive, venite din anii anteriori, ca urmare a trimiterilor în judecată, anterior anului 2014, au plecat din sistem şapte judecători şi nouă procurori", a mai spus vicepreşedintele CSM.

Mandatele de preşedinte şi vicepreşedinte ale lui Adrian Bordea şi Gheorghe Muscalu vor înceta la 6 ianuarie 2015, urmând să fie organizate alegeri pentru viitoarea conducere a CSM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri