DNA vrea să pună sechestru pe averile suspecților din dosarul Herțanu

Data publicării:
iulian-hertanu

DNA a prelungit vineri şi măsura controlului judiciar pe numele suspecţilor acuzaţi de fapte de corupţie. Deputatul Sebastian Ghiţă s-a ales cu încă 60 de zile de control judiciar în dosarul în care este acuzat că a sprijinit grupul infracţional condus de Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta. La fel şi presupuşii săi complici, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma. Cei doi deputaţi şi şeful judeţului Prahova sunt acuzaţi că l-ar fi sprijinit pe Iulian Herţanu să obţină fraudulos contracte din fonduri europene, prejudiciul adus statului fiind de aproximativ 10 milioane de lei (2 milioane de euro).

Toţi trei sunt acuzaţi că ar fi pus presiune pe conducerea companiei Hidro Prahova SA, operatorul regional al sistemelor de apă şi canalizare din judeţ, pentru ca Iulian Herţanu să câştige contractul de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic. Un proiect finanţat din fonduri europene pe care l-ar fi onorat doar parţial, astfel că ar fi produs un prejudiciu de peste 10 milioane de lei. Acum anchetatorii caută soluţii pentru recuperarea banilor.

Procurorii DNA Ploieşti au cerut ajutorul ANAF pentru a afla ce fel de averi au Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma, dar şi Iulian Herţanu. Se va pune sechestru pe case, conturi şi terenuri până când prejudiciul din acest dosar va fi recuperat.

Procedura pentru obținerea sechestrului pe o parte din averile suspecților este, însă, mai complicată. DNA trebuie să se adreseze mai întâi ANAF, care urmează să stabilească ce bunuri dețin acești oameni - case, conturi bancare, artă, bijuterii.

Sebastian Ghiță este cel mai bogat dintre suspecții „lotului Herțanu”, chiar dacă a renunțat la activele pe care le avea imediat ce a fost ales deputat. El are un teren, o casă de peste 1.000 de metri pătrați, obiecte de artă în valoare de 13 milioane de euro, ceasuri în valoare de 900.000 de euro și conturi în țară și străinătate.

Sechestrul pe care DNA dorește să îl pună este pentru acoperirea prejudiciului din dosar, nu pe toată averea suspecților.

Averile suspecților

Cel mai bogat dintre inculpaţii din dosarul cumnatului premierului Victor Ponta este, de departe, deputatul Sebastian Ghiţă. Potrivit declaraţiei sale de avere, postată pe siteul Agenţiei Naţionale de Integritate, acesta are în proprietate un teren, un apartament, bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 17 milioane de euro. La toate acesta se adaugă 24 de milioane de euro bani în conturi şi investiţii directe de peste 100 de milioane de euro.

Nici preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, nu stă prost la capitolul bunuri. Declaraţia sa de avere arată că are patru terenuri, două case, două apartamente, bijuterii în valoare de opt mii de euro, 10 conturi bancare în care are 23 de mii de dolari şi 40 de mii de lei. Mircea Cosma a avut suficienţi bani ca să dea şi cu împrumut. 100 de mii de euro au ajuns la apropiaţii săi.

Un alt inculpat celebru din dosar este fiul lui Mircea Cosma, deputatul Vlad Cosma. Averea acestuia constă într-un apartament, o casă şi bijuterii care valorează 10 mii de euro. Vlad Cosma a fost şi el un om săritor. A acordat împrumuturi de 30 de mii de lei şi 91 de mii de euro. Deputatul a trecut în declaraţia de avere şi datorii care ajung la suma de 25 de mii de euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri