Elena Udrea: Nu cred că Dorin Cocoș se ducea la SRI să tundă iarba din curte

Data publicării:
sediul SRI - 6888177-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Fostul ministru Elena Udrea a declarat vineri, într-un interviu pentru HotNews.ro, că fostul său soț, Dorin Cocoș, se ducea în mod regulat la SRI, dar nu l-a întrebat niciodată ce face acolo, pentru că și-a imaginat că este vorba de lucruri secrete.

Elena Udrea a mai declarat că în ultimii ani a avut foarte multe întâlniri în cadru neoficial cu șefii SRI, dar abia în toamna anului trecut, după ce a izbucnit scandalul Microsoft, a aflat de la fostul său soț că actualul șef al SRI, Florian Coldea, i-ar fi cerut să-i dea jumătate de milion de euro lui Sebastian Ghiță pentru finanțarea televiziunii România TV, iar o sumă similară ar fi mers, tot la solicitarea lui Coldea, către un institut de sondare a opiniei publice. Elena Udrea spune că l-a informat ulterior despre aceasta pe fostul președinte Traian Băsescu.

(Elena Udrea, despre Dorin Cocoș): „- Eu știam că merge la SRI. Știam că mergea sâmbăta, duminica, mergea la SRI.

- Dar ce căuta el acolo?

- Pai n-am întrebat niciodată. Mi-am imaginat că ar căuta lucruri secrete din moment ce se duce acolo. Nu l-am întrebat.

- Știați și nu-l întrebați ce cauți sâmbăta la SRI?!

- Nu, nu-l întrebam, pentru că îmi imaginam că se duce, clar, să vorbească cu oamenii de acolo, că nu cred că se ducea să tundă iarba din curtea SRI-ului!”.

Elena Udrea precizase anterior că în ultimii zece ani, de foarte multe ori – și a accentuat că de foarte multe ori - s-a întâlnit cu Florian Coldea și cu George Maior (șefii SRI - n.r.) într-un cadru neoficial: la sărbători, la aniversări, fie la vilele de protocol ale Serviciului, fie la munte, de Paște, de Crăciun.

La insistențele jurnaliștilor, care erau nedumeriți că nu-și întreba soțul de ce merge la SRI, Elena Udrea a răspuns: „Ce era să-i întreb: dar ce vorbiți cu Dorin Cocoș? Acuma, doar ideea că vorbești cu șefii SRI, cu generalul Coldea, cu George Maior, și nu-mi spui – evident că vorbești niște lucruri care țin de voi: de bărbați, de business, de ce-oți vorbi voi acolo...”

Întrebată de ce nu a spus lucrurile pe care susține că le-a aflat în toamnă, Elena Udrea a precizat că le-a spus unor oameni: „I-am spus președintelui, i-am spus dlui Maior și cumva indirect – m-am întâlnit de două ori, am cerut eu să mă întâlnesc, ultima dată în lunea de dinaintea plecării lui Traian Băsescu de la Cotroceni, deci pe 15, și o dată undeva, în campanie, când m-am dus să-i spun că, după mine, este evident ce mi se întâmplă și că sunt țintă și că există o strategie împotriva mea – deci am spus lucrul acesta chiar lor și, de asemenea, i-am spus și președintelui”, a declarat Elena Udrea.

Elena Udrea: Puterea vine de la SRI. Acolo sunt informații despre „scheletele din dulap”. La fel era și pe vremea lui Băsescu

În interviul pentru HotNews, ea a dezvăluit că a făcut, joi, când a fost chemată la DNA, un denunț împotriva lui Florian Coldea, șeful interimar al SRI, și a povestit cum a aflat că Dorin Cocoș a dat bani unei televiziuni și unui institut de sondare a opiniei publice, la solicitarea generalului Coldea:

Elena Udrea: În momentul în care a apărut dosarul Microsoft și s-a vehiculat numele fostului soț, eram în plină campanie electorală. Numele meu era evident legat de dosar și mai ales se spunea despre un credit pe care soțul....și care este și probă în dosar...fostul soț îl luase de la Dinu Pescariu și pe care eu îl declarasem în declarația de avere. În contextul acesta complex, a venit la mine fostul soț să mă roage să îi fixez, să îi intermediez o întâlnire cu dl Coldea și Dl Maior, spunându-mi că nu dorește să-i apeleze direct în situația dată.

Jurnalist: Cum adică să-i apeleze direct, avea...

Elena Udrea: Nu știu...imediat o să revin și o să vă spun. Mi-a spus că ar dori să lămurească acuzațiile din dosar, în condițiile în care mi-a spus că a făcut niște lucruri la solicitarea dlui Coldea. Lucruri care înseamnă...sigur pentru asta este foarte ușor de întrebat fostul soț, eu vă spun exact ce mi-a spus...

Jurnalist: Când se întâmpla asta?

Elena Udrea: În toamna acestui an, înainte să fie reținut. Mi-a spus, spre exemplu, că la solicitarea dlui Coldea, a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță, în cash, pentru a-și finanța televiziunea, RTV.

Jurnalist: Când asta?

Elena Udrea: Cred că la începutul....Ideea era că mai la începutul televiziunii, când s-a rupt RTV-ul de Realitatea și când dl Ghiță nu era conectat cu toate cele zece degete la bugetul de stat. Ulterior am aflat că banii au fost trimiși dlui Ghiță de către Alin Cocoș. Mi-a mai spus că tot așa, la solicitare, a mai dus aproximativ 500.000 de euro unui institut de sondare a opiniei publice.

Jurnalist: Ce institut, țineți minte?

Elena Udrea: Nu, nu rețin exact, dar dacă va fi întrebat, cu siguranță că își amintește el. (...) Nu s-a întâmplat (intermedierea întâlnirii), nici nu am procedat ca atare, că n-aveam cum, dar în orice caz, a și fost reținut. (...)”.

Elena Udrea a mai spus că și-a crezut totuși soțul, în privința banilor dați la solicitarea lui Florian Coldea, pentru că „a mai fost o situație”. Ea a relatat că și Culiță Tărâță îi spusese că duce bani la SRI pentru finanțarea unui institut de sondare a opiniei publice, iar Gheorghe Ștefan (Pinalti) confirmase și el acest lucru.

Elena Udrea spune că a primit de la Alina Bica informații despre un dosar pe care aceasta îl instrumenta

Întrebată cum se face că anterior declarase că nu știa nimic despre afacerile soțului, iar acum vine cu dezvăluiri, Elena Udrea a precizat încă o dată că a aflat abia în toamna anului trecut, când soțul a venit să-i ceară intermedierea întâlnirii cu Coldea și Maior, de cei 500.000 dați televiziunii lui Sebastian Ghiță. Banii fuseseră dați, de fapt, probabil prin 2011, a explicat Elena Udrea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri