Percheziţii în Bucureşti şi 11 judeţe. Firme de top din IT şi construcţii, suspectate de un prejudiciu de 30 de milioane de euro

Data publicării:
Imagine arhiva perchezitii Timisoara-Mediafax Foto-Adi Piclisan

 

FOTO MediafaxFOTO

ACTUALIZARE 13.25. Printre cei vizaţi de această anchetă este şi primarul comunei Bradu din Argeş, catalogat de presa locală drept cel mai bogat edil al judeţului. Chiar în aceste momente oamenii legii caută dovezi în casa lui care să-l lege de dosarul de spălare de bani şi evaziune în domeniile IT şi construcţii.  


ACTUALIZARE 10.10. Percheziţiile vizează activitatea unor firme mari - UTI, Erbaşu, Romsys, Zeus SA, Strabag, Total Network Solution.

Sunt suspiciuni că în jurul acestora s-ar fi format alte firme de tip fantomă - peste 200, spun surse judiciare.

Companiile mari ar fi încheiat fictiv contracte cu firmele mici de tip fantomă, pentru diverse servicii, achiziţii, aceasta fiind modalitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anchetatorii ridică documente de la domiciliile suspecţilor şi de la sediile companiilor.

S-au găsit sume mari de bani despre care anchetatorii spun că ar putea proveni din această activitate infracţională.


Percheziţiile se desfăşoară în Bucureşti şi în judeţele Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, şi Vrancea.

Polițiștii vor pune în executare 90 de mandate de aducere.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2011-2014, reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale ar fi creat circuite fictive pentru eludarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.

De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de aproximativ 30 de milioane de euro.

Acţiunea – la care participă peste 300 de poliţişti - beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri