Șefii ISU București au fost audiaţi la DNA

Data publicării:
dna

La sediul DNA au ajuns Mihai Guță (inspector-șef), Orlando Șchiopu (prim-adjunct) și Giani Aldoiu (adjunct).

Imediat după tragedia de la Colectiv, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă anunţau că nici nu ştiau de existenţa clubului.

Reporter: A fost vreun echipaj ISU vreodată în control la acest club Colectiv?

Col. Marian Dragne, prim adjunct al IGSU: „Nu, pentru că nici nu îl aveam în evidenţele noastre. Aşa cum am spus, ca să controlezi ceva trebuia să îl ai în evidenţe ca un obiectiv avizat, autorizat.”

La aproape o lună de la producerea tragediei, jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit pe blogul lui că la sfârşitul lui septembrie una dintre cele mai mari firme din ţară care organizează evenimente a trimis un fax la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Anunţa organizarea unui festival în incinta fostei fabrici Pionierul, una dintre locaţii fiind şi Clubul Colectiv. Reprezentaţii ISU nu au avut nimic împotrivă.

Am primit şi un răspuns pe email din partea IGSU în legătură cu festivalul PLUM, livrat prompt a doua zi după trimiterea adresei noastre, care a confirmat faptul că evenimentul nu se încadrează în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat”, a declarat Laura Coroianu, Managing Partner Emagic, într-un răspuns pentru Digi24.

E cert că la ISU Bucureşti se ştia clar de existenţa acestui club şi nu numai, de faptul că cineva organiza acolo un eveniment cu public numeros”, a spus Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

După aceste dezvăluiri, conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a decis să îi suspende din funcţie pe şefii ISU Bucureşti. Premierul României a fost şi mai dur.

Dacian Cioloş: „Vă rog să confirmați că cei de la conducerea ISU au fost demiși și nu mai au ce căuta în conducerea ISU sau în ISU ca atare.”

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Adresa care a ajuns la IGS a fost dată la ISU București. Din informațiile pe care le avem până acum, în urma adresei au trimis un răspuns prin două adrese la firma organizatoare, dar fără să meargă nimeni acolo să verifice.”

Ministrul de Interne a anunţat că toate documentele descoperite acum vor fi trimise procurorilor anticorupţie care anchetează deja mai mulţi angajaţi de ISU, care ar fi trebuit să facă toate controalele la clubul Colectiv.

Laura Codruţa Kovesi, la 24 de minute: „Avem suspiciuni de abuz în serviciu pentru funcționari din primărie, funcționari de la ISU și membri ai conducerii ISU care sunt în investigații pentru activitatea desfășurată în cadrul instituției. Sunt dosare care merg în paralel, pentru că angajații ISU au statut de militari. Nu vă pot spune dacă vor fi noi învinuiți.”

60 de oameni au murit din cauza incendiului de la clubul Colectiv şi peste 100 au fost răniţi. Tragedia s-a produs din cauza unui spectacol cu artificii care a avut loc într-o încăpere care nu avea izolaţie ignifugă.

Mai multe anchete conduse de procurorii de la Parchetul General şi de la Anticorupţie îi vizează pe administratorii clubului, pe patronii firmei care au organizat spectacolul pirotehnic, dar şi pe oficiali: fostul primar al sectorului 4 şi doi angajaţi de la Situaţii de Urgenţă. 

Citiți și

#Colectiv | Raed Arafat susține că a fost mințit de șefii ISU

ISU Bucureşti ştia de problemele de la Colectiv. Conducerea a fost suspendată. Dacian Cioloş: Nu mai au ce căuta în sistem!

Raed Arafat, la „24 de minute”: Nu sunt lipit de scaun. Îmi fac treaba pentru că îmi place, când nu mai e nevoie de mine plec

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri