Cristian Tudor Popescu, despre încercările PSD şi PNL de a face parteneriate cu UDMR: Din păcate nu este posibilă o cotârceală, ca la câini

Data publicării:
CTP zambeste

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost întrebat, la Digi24, ce părere are despre faptul că liderul PSD Victor Ponta şi cel al PNL Alina Gorghiu, prezenţi la Congresul UDMR, nu au făcut nicio referire la afirmaţiile preşedintelui Uniunii, care le-a luat apărarea colegilor săi corupţi. „Doamna Gorghiu zice „Szeretlek!”, „Te iubesc!”. Asta-i spune domnului Kelemen Hunor şi UDMR-ului stimata şefă a PNL-ului. Nicio reacţie, nici din partea domnului Ponta, nici din partea doamnei Gorghiu în legătură cu această solidarizare a UDMR cu infractorul. Pentru că avem deja de-a face cu un infractor (Marko Attila, n.r.), pentru că a fugit, s-a sustras acţiunii justiţiei din România, a fugit într-o ţară străină. Cum a fost posibil să fugă este iarăşi o întrebare”, a răspuns jurnalistul.

Nu este ceva nou nici atitudinea UDMR-ului, nici atitudinea celor două partide mari. În ce-i priveşte pe politicienii maghiari, ei au avut un statut special în aceşti 25 de ani. Au fost consideraţi mai domni, mai stilaţi. De multe ori se dădea exemplul politicienilor maghiari, care au „savoir faire”, ştiu să se comporte, sunt politicieni fini. Nu, foarte mulţi dintre ei sunt nişte hoţi, exact ca politicienii români care ies acum la suprafaţă. Poate că sunt nişte hoţi cu mânuşi domnii maghiari, unii dintre ei, dar asta nu înseamnă că sunt mai puţin lacomi şi că fură mai puţin din avutul acestei ţări”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul consideră Uniunea un fel de cooperativă de făcut bani: „Ăsta este statutul UDMR-ului, este o cooperativă lucrativă de făcut bani acest partid. Şi care se constituie în majoritate dominantă atunci când e la guvernare şi în minoritate opresată, hăituită, când este în opoziţie. Că domnul ăsta, Marko Attila, pozează la Budapesta în minoritar oprimat de autorităţile române”.

Cristian Tudor Popescu a criticat şi decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a trimite un mesaj politicienilor maghiari. „Atitudinea domnului Ponta, a doamnei Gorghiu, precum şi a domnului Iohannis, pentru că şi domnul Iohannis a trimis un mesaj – chiar dacă nu a fost acolo întrupat - în care le recomandă politicienilor maghiari să facă o mai bună selecţie a cadrelor. Recunosc că am zâmbit într-o gingie văzând această frază a domnului Iohannis: „Le recomand o mai bună selecţie a cadrelor ca să nu se infiltreze politicieni coruptibili printre cei aflaţi în conducerea partidului”. Asta o spune domnul Iohannis după cazul Scutaru. (...) E adevărat, domnul Scutaru nu era coruptibil, domnul Scutaru era corupt direct. Funcţionează tupeul maxim, cinismul, atât la domnul Ponta, cât şi la doamna Gorghiu şi la domnul Iohannis”, a spus acesta.

Cât despre modul în care cele două partide, PSD şi PNL, curtează UDMR, Cristian Tudor Popescu a spus:„Din păcate nu este posibilă o cotârceală. Ştiţi, cum se întâmplă primăvara la câini, ca să vină toată lumea. Deşi se poate şi asta, la un moment dat. Să vină PNL-ul, cu PSD-ul, cu UDMR-ul... Pentru că, la urma urmei, de ce se luptă aceşti politicieni între ei? De ce se bat? Sunt diferiţi? Reprezintă nişte doctrine, nişte atitudini, nişte morale diferite? Nu, sunt extrem de asemănători. Aşa că ar putea să fie împreună. Nu ştiu de ce se mai vrăjesc unii pe alţii”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri