Lia Olguța Vasilescu, suspiciuni de plagiat

Data publicării:
olguta vasilescu mfax

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti s-a autosesizat în cazul tezei de doctorat cu titlul „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, susţinută de Olguţa Vasilescu în 2007, la Facultatea de Sociologie.

„Comisia a luat în discuţie acest caz în 2013, dar nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunţe”, arată Universitatea Bucureşti în sesizarea trimisă, în 18 decembrie, Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvolării Tehnologice şi Inovării.

Comisia a precizat că a solicitat un referat de expertiză privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a Olguţei Vasilescu.

„Referatul a fost realizat de către dna. conf. univ. dr. Cosmina Rughiniş, de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstrează existenţa mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor", se mai arată în sesizarea semnată de preşedintele Comisiei de Etică a UB, prof. dr. Marian Popescu.

UB precizează că a fost sesizat Consiliul Naţional de Etică pentru a face verificări în acest caz întrucât, potrivit OUG 28/2011, doar CNE poate să examineze suspiciunile de abateri de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul persoanelor cu funcţii de demnitate publică.

Astfel, UB cere să fie examinată „suspiciunea de plagiat şi alte derogări de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul tezei de doctorat a doamnei Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova”.

Totodată, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti i-a transmis primarului Olguţa Vasilescu o înştiinţare că s-a autosesizat în cazul tezei sale de doctorat şi că a solicitat CNE să facă verificări pentru suspiciunea de plagiat.

 Lia Olguța Vasilescu și-a susținut teza de doctorat în anul 2007, la Facultatea de Sociologie, din cadrul Universității București. Acuzațiile de plagiat au apărut pentru prima dată în anul 2013, când primarul Craiovei era acuzat că ar fi reprodus pasaje întregi din „Tratatul de sociologie” a lui Vilfredo Pareto, considerat ideologul lui Mussolini.

Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția italiană, și doctor în sociologie, a cărei teză de doctorat a avut ca subiect „Contribuția lui Pareto la dezvoltarea sociologiei”, Olguța Vasilescu ar fi plagiat lucrarea originală a lui Pareto, care datează din 1916. 

Lia Olguța Vasilescu: „Nu știu dacă să mă amuz sau să mă enervez”

Tot atunci, Lia Olguța Vasilescu a publicat pe blogul personal un punct de vedere. Nu ştiu dacă să mă amuz sau să mă enervez de tentativele unora de a mă discredita cu orice preţ. Ei, cât de idiot trebuie să fii acum, să spui că am plagiat o lucrare de doctorat, după un sociolog (Vilfredo Pareto), DESPRE CARE ESTE LUCRAREA? Şi cât de prost (deşi te dai deştept) trebuie să fii să mă acuzi de proastă traducere a ediţiei din franceză a Tratatului lui Pareto, când oricine mi-a citit teza îşi da seama că referirile sunt la traducerea DIN ITALIANĂ, iar cei direct interesaţi de Pareto ştiu că el nu şi-a copiat cartea din franceză în italiană, ci A RESCRIS-O.

Toţi scriitoraşii craioveni care trăiesc din ciosvârtă aruncată de mafia imobiliară şi-au dat mâna să mă acuze de ceva ce nu EXISTĂ: plagiatul. Asta după ce l-au terorizat cu telefoane pe conducătorul meu de doctorat, ca să RECUNOASCĂ FAPTUL CĂ MI-A SCRIS EL LUCRAREA. Fiindcă plagiatul era greu de dovedit, din moment ce nimeni în România nu a scris mai mult de 20 de pagini despre Pareto şi din moment ce singură traducere a „Tratatului de sociologie generală” se află în posesia mea (doar primele două volume au fost publicate), din simplul motiv că eu l-am tradus în română”, a scris Lia Olguța Vasilescu pe blogul personal. 

„Ce să plagiezi, dacă nimeni nu a făcut o lucrare atât de amplă până acum despre acest sociolog, cel puţin în România, iar în Europa a fost evitat din cauza simpatiei pentru fascismul italian, de care s-a dezis doar în ultimii ani de viaţă?”, a mai scris primarul Craiovei. 

Președintele ALMA MATER: Bate la ochi că se analizează numai doctoratele oamenilor politici

Președintele Alma Mater, Anton Hadăr, a comentat subiectul la Digi24 și a declarat că „cel mai mult bate la ochi că este vorba de un om politic. „Pentru mine este surprinzător să aflu că un nou doctorat e considerat a fi cu urme de îndoială pentru că nu vorbim despre un caz foarte clar şi ministerul trebuie să facă ce se cuvine, să analizeze teza. Comisia de Etică să îşi spună cuvântul. Se întâmplă în aceeaşi universitate, Universitatea Bucureşti, unde a fost susţinută şi teza lui Ponta. Trebuie descoperit de cele cinci persoane din comisie, ei sunt primii responsabili, conducătorul de doctorat trebuie să fie în vârful tuturor. Conducătorul de doctorat şi doctorandul şi comisia respectivă să fie sancţionată şi să nu mai poată verifica teze de doctorat. Cu siguranță că cel mai mult bate la ochi că se analizează numai doctoratele oamenilor politici. Trebuie să facem în aşa fel încât să nu pară că e vorba de o lupta politică”, a spus Anton Hadăr, președintele Alma Mater la Digi24.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri