Ping-pong politic cu societățile de stat. Transgaz, Transelectrica şi CNADNR, plimbate între ministere în funcție de interese

Data publicării:
icon

Ministerul Economiei este poate cel mai râvnit portofoliu. Are în subordine firme de stat ce trebuie privatizate şi companii energetice cu afaceri de miliarde de lei.

În 2012, odată cu primul Guvern condus de Victor Ponta, în fruntea ministerului Economiei a ajuns liberalul Daniel Chiţoiu, iar portofoliul pentru mediul de afaceri revenea lui Lucian Isar, atras din mediul privat.

Un alt liberal, Varujan Vosganian a preluat ministerul în decembrie 2012, având doi miniştri delegaţi: Constantin Niţă şi Maria Grapini.

„Mi-am făcut datoria la ministerul Economiei”, spune fostul ministru Varujan Vosganian.

Odată cu demisia lui Varujan Vosganian din cauza acuzaţiilor de subminare a economiei naţionale, conducerea ministerului i-a revenit altui liberal, Andrei Gerea. Ministerul Economiei a pierdut însă autoritatea faţă de departamentele Energiei şi IMM-urilor.

„Am găsit lucrurile din punct de vedere administrativ dezorganizate”, susține Andrei Gerea, fost ministru al Economiei.

Ruperea USL l-a propulsat în fruntea ministerului Economiei pe Constantin Niţă. S-au schimbat şi conducerile departamentelor pentru energie şi IMM-uri, cu Răzvan Nicolescu şi Florin Jianu. Andrei Gerea a revenit la Palatul Victoria, în guvernul Ponta 4, de data aceasta promovat de partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. El a primit două portofolii reunite: Energie şi IMM-uri. Iar la Economie a ajuns social-democratul Mihai Tudose.

Cu alte cuvinte, nouă demnitari s-au luptat pentru un singur minister, iar fiecare a stat în funcţie mai puţin de un an. Adevărata luptă s-a dat însă pentru companiile din subordine şi pentru plasarea oamenilor fideli miniştrilor în consiliile de administraţie.

„Este adevărat că toate aceste companii au fost mingea unui fotbal politico-economic al ultimilor ani”, admite Remus Vulpescu, fost membru în CA Transelectrica şi Transgaz.

„Mi se pare iresponsabilitate să te apuci să schimbi structura Guvernului sau să muţi instituţii în guvern doar ca să împarţi ciolanul mai bine”, declară Otilia Nuţu, expert în energie.

„Se schimbă omul, se schimbă echipa, nu mai ştiu ce-ai discutat”, spune Liviu Rogojinaru, om de afaceri.

Astfel, Transgaz şi Transelectrica au fost mutate pe rând din subordinea Ministerului Economiei, la Finanţe, Secretariatul General al Guvernului, iar acum, înapoi la Economie. Motivul declarat este acela că producătorii şi transportatorii de energie nu pot avea acelaşi acţionar. Motivul real este că prin intermediul consiliului de administraţie, ministerul decide ce se întâmplă în companii, iar veniturile pentru un membru pot depăşi 20.000 de euro pe an.

Aceleaşi mutări s-au făcut şi la transporturi. Compania de Autostrăzi s-a întors în subordinea ministerului, după ce s-a subordonat tot Secretariatului General al Guvernului.

„Nici nu merită să pun întrebarea: de ce am plecat şi de ce am revenit?”, spune Lucian Iliescu, senator PNL.

„Voi cere o comisie de anchetă pe activitatea CNADNR-ului şi pe suspiciuni penale. Dacă nu s-ar fi întâmplat aşa am fi avut demult Piteşti-Sibiu în lucru”, acuză Cătălin Rădulescu, deputat PSD.

În urma acestor schimbări rămân demnitari pe care nu şi-i mai aminteşte nimeni, privatizări eşuate şi proiecte îngheţate pe masa Guvernului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri