Crin Antonescu nu merge la votul pentru șefia SIE. „Este dreptul meu, ca senator, să mă pot privi în oglindă”

Data publicării:
crin antonescu FB 2

Crin Antonescu a explicat, la Digi24, motivele pentru care nu va fi prezent la votul de marți privind numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informații Externe.

Este și dreptul meu individual ca senator să mă pot privi în oglindă și să pot privi pe oricare dintre cele câteva milioane de oameni cărora le-am spus anumite lucruri în trecut. Eu nu pot să votez această propunere. Nu este o chestiune personală, nici legată de domnul Ungureanu, cu atât mai puţin de preşedintele Iohannis care face propunerea, e o chestiune care se raportează la mine şi la lucrurile pe care, în calitate de preşedinte al PNL, le-am spus şi făcut într-o anumită perioadă. Am crezut în lucrurile pe care le-am spus, poate uneori m-am înşelat, şi nu cred că această volatilitate a opiniilor, această scuză eternă - "era altă situaţie, erau alte circumstanţe" - poate să slujească la infinit”, a declarat Crin Antonescu la emisiunea „24 într-o oră”.

Fostul lider PNL spune că nu şi-a împărtăşit opinia cu niciunul dintre colegii liberali. Se aşteaptă, însă, chiar şi la sancţiuni pentru că nu va respecta decizia partidului.

Este dreptul oricărui partid, în speţă şi al PNL, de a lua decizii politice de vot într-o asemenea chestiune şi de a recurge chiar la sancţiuni disciplinare atunci când aceste decizii nu sunt respectate”, a mai spus Crin Antonescu.

Cu câteva ore mai devreme, Mihai Răzvan Ungureanu nu părea ferm convins de absenţa lui Crin Antonescu de la vot.

„Vom vedea, este loc pentru surprize plăcute întotdeauna”, a spus el.


Votul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE nu stârnește dispute doar în coaliția de guvernare. Și în PNL există curente de opinie care nu îi sunt favorabile fostului premier.

Crin Antonescu, fost președinte al PNL și fost copreședinte al USL, nu va participa la votul pentru numirea conducerii SRI.

Potrivit unor surse, mai mulți parlamentari liberali – se vorbește chiar de 20 – vor vota împotrivă.

Liberalii care îl contestă susţin că numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE nu va ajuta cu nimic partidul. I-ar ajuta doar pe copreşedintele PNL, Vasile Blaga, care şi-ar consolida astfel poziţia în PNL, şi pe Cătălin Predoiu, care ar avea şanse mai mari să fie numit premier dacă va cădea guvernul Ponta.

Pentru a fi numit şef la SIE, Mihai Răzvan Ungureanu are nevoie de jumătate plus unu din numărul celor prezenţi în sală, în condiţiile în care este asigurat cvorumul de şedinţă.

PNL făcea parte din USL în 2012, când guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis prin moțiunea de cenzură a liberalilor și social-democraţilor.

Pe de altă parte, Crin Antonescu a votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Ponta, la începutul acestei luni.

Votez pentru moțiune deoarece acest guvern, oricum i-am discuta în rest prestația, trebuie să cadă”, spunea el înainte de votul din Parlament.

Astăzi, într-o postare pe Facebook, premierul Victor Ponta întreba „cine sunt trădătorii” și „cine a mințit în 2012”, în condițiile în care liberalii, alături de PSD, au votat pentru căderea guvernului Ungureanu și au câștigat alegerile din decembrie 2012, iar acum votează propunerea făcută de Klaus Iohannis. PNL a fuzionat cu PDL, partidul care îl susținea pe Mihai Răzvan Ungureanu în 2012. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri