Vicepremierul Ungariei, la Congresul UDMR: Maghiarii au dreptul la autonomie. Niciodată, comunitatea din Transilvania nu a cerut nimic care să nu fie acceptat în UE

Data publicării:
Semjen Zsolt vicepremier ungar FB

Liderul UDMR Kelemen Hunor a susţinut în faţa colegilor de partid că fostul deputat Marko Attila este nevinovat. Asta, deşi a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, pentru retrocedarea ilegală a unui liceu din Sfântu Gheorghe şi a fost trimis în judecată într-un alt dosar, cel al despăgubirilor supraevaluate de ANRP.

Marko Attila a plecat în Ungaria la finalul anului trecut, imediat după ce deputaţii au avizat cererea DNA privind arestarea sa preventivă şi nu a mai revenit în ţară.

Şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Szolt Nagy, este nevinovat în ochii şefului UDMR. Condamnat la 4 ani cu executare în aşa numitul dosar al privatizărilor strategice, el a fost închis la începutul anului.

Să fie clar, credem în continuare în nevinovăţia lui Markó Attila şi suntem întru totul solidari cu el. (...) Nagy Zsolt este nevinovat şi a fost totuşi încarcerat. Trebuie să fim solidari cu el şi să transformăm justiţia într-o instituţie care nu permite astfel de procese inechitabile. Te susţinem, Zsolt! Sperăm că vei fi liber în curând”, a spus Kelemen Hunor.

La rândul său, vicepremierul ungar Semjen Zsolt a venit să le vorbească delegaţilor unionali, din nou despre autonomie. Maghiarii din România au acest drept, susţine vicepremierul ungar. El a ridicat şi problema însemnelor bilingve, dar şi a utilizării imnului Ungariei de către comunitatea maghiară din Transilvania:

„Niciodată comunitatea maghiară din Transilvania nu a cerut nimic care să nu fie acceptat în UE.

Fiecărei comunităţi minoritare îi revine dreptul la autonomie.

După aderarea la UE nu ne-am gândit că ajungem în această situaţie ca acele revendicări legitime ale unei comunităţi, şi care există în documente acceptate de toate statele UE, pot reprezenta o ameninţare pentru ţară.

Ungaria vă sprijină, indiferent ce se întâmplă, oricând veţi putea conta pe Ungaria”.

La începutul anului, tot vicepremierul Ungariei spunea că e de neacceptat faptul că în Uniunea Europeană există forme de autonomie, însă de acest drept nu beneficiază şi comunitatea maghiarilor din Transilvania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri