A început evaluarea pentru tratamentul fără interferon

Data publicării:
interferon

Tratamentul este privit ca ultima salvare de către pacienţii cu hepatită C sau ciroză hepatică în stadiu avansat. Bolnavii din România aşteaptă de jumătate de an să afle dacă ajung pe lista celor care vor beneficia de această terapie.

Reporter: „Despre câţi pacienţi vorbim?”

„5 mii de pacienţi eligibili, dar vom trata pacienţi care fac obiectul criteriilor medicale”, spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Carmen Amarandei este unul dintre pacienţii care se califică pentru tratament. Dar a constatat că procedurile pentru obţinerea voucherelor care asigură accesul la setul de analize speciale, dar şi întocmirea dosarului sunt o povară pentru bolnavi.

Este groaznic. Doctorii sunt puşi în situaţia de a-şi chema pacienţii, noi ne ducem acolo, ei fac tot posibilul să ne ajute, n-am vouchere. Pot să vin pe 2 decembrie, când m-aţi chemat? Verificăm întâi, să vedem dacă au venit voucherele. Cât să aşteptăm? Boala asta avansează,” spune Carmen Amarandei, pacientă.

Până ajungi la aceste vouchere, durează. Gândiţi-vă că sunt oameni foarte bolnavi care ce facem, îi lăsăm să mai aştepte, să se mai îmbolnăvească puţin?” declară Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Pe de altă parte, protocolul de acordare a tratamentului, modificat, îi pune pe drumuri pe pacienţi.

„O să vină şi pacienţi probabil din judeţele vecine Braşovului, fiindcă ele nu au medic prescriptor, de exemplu judeţul Covasna. O să îi primim şi pe ei, în limita posibilităţilor pe care le avem pentru consult şi pentru întocmirea dosarelor pentru iniţierea terapiei,” spune dr. Gabriel Moraru, medic primar gastroenterologie.

Recomandările pentru includerea pe lista de tratament nu mai sunt date de medicii generalişti, ca până acum. Cei de la Comisia de sănătate, cea care dă ultimul aviz, au şi o explicaţie pentru asta.

Nu se poate ca un medic care nu a făcut gastroenterologie şi hepatologie şi nu are pregătirea necesară, nu poate nici să includă în tratament, nici să urmărească pacientul. Mai ales că noi am început cu cazurile grave,” spune prof. dr. Alexandru Oproiu, preşedintele Comisiei de Sănătate CNAS.

Bugetul alocat pentru tratamentul fără interferon este de 100 de milioane de euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri