Lista de compensate, un drum fără sfârşit

Data publicării:
perchezitii medicamente

Un pacient român aşteaptă cel puţin şase ani, adică peste 2.000 de zile, pentru a primi un tratament de ultimă generaţie decontat de stat. Agenţia Europeană a Medicamentului spune că în Austria termenul este de doar trei luni. La noi, lista nu a mai fost actualizată integral din 2008, iar procedura demarată anul trecut este greoaie.

În ultimul an şi jumătate de când a început actualizarea listei cu medicamente compensate, aproape 50 de molecule noi au fost incluse, ceea ce înseamnă mai puţin de o treime decât a fost estimat. Cei mai afectaţi sunt bolnavii de cancer, pacienţii cu Hepatita C, dar şi cei cu boli cardiovasculare.

Cristina are scleroză multiplă. De doi ani îşi controlează boala cu ajutorul unor injecţii greu de suportat. Tratamentul trebuie înlocuit cu pastile care nu sunt decontate de stat în acest moment.

Scleroza multiplă e o boală cronică. Evoluează permament şi, atunci, nu există un leac, dar există o cale de a-i încetini progresia. Pe minister nu-l interesează dacă eu intru pe tratament acum sau peste cinci ani. Deşi, la sfârşitul celor cinci ani, eu s-ar putea să am un scor de dizabilitate mult mai mare”, spune Cristina.

Nu mai cred în poveşti, în promisiunile făcute de Ministerul Sănătăţii, deoarece din 2012 suntem minţiţi continuu, fapt care ne-a determinat să acţionăm statul în judecată şi să ne câştigăm dreptul la viaţă în instanţă, acolo unde nu există alternativă terapeutică”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Nu doar medicamentele au încremenit în timp. De la un capăt la altul al ţării, nu există domeniu modernizat la zi. Medicii operează în săli vechi de treizeci de ani, aparatura încă funcţională este de multe ori uzată fizic şi moral.

Unii zic că, în virtutea creşterii economice, România a devenit tigrul economic al comunităţii Europene. Nu aş zice că se simte în activitatea profesională”, a spus Mircea Savu, medic specialist în radioterapie.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, nici anul acesta nu se va face o actualizare integrală a listei de medicamente compensate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri