Proiect iniţiat de voluntari: Un leu pentru construirea unui spital destinat copiilor bolnavi de cancer

Data publicării:
1 leu

În fiecare an, peste 400 de copii din România sunt diagnosticaţi cu o boală cumplită. Cancer. Cei mai mulţi au diferite forme de leucemie şi tumori cerebrale, dar află mult prea târziu.

„Cu cât pierzi mai mult timp, cu atât se înrăutăţeşte. Dacă l-ai descoperit mai târziu, ce poţi să îi oferi pacientului este rareori vindecare, de cele mai multe ori o supravieţuire optimă, conform studiilor, la 10 ani”, spune Dan Căptaru, medic anatomopatolog.

În România, analizele, tratamentul şi operaţiile pentru îndepărtarea tumorilor se fac în spitale diferite, aflate uneori la sute de kilometri distanţă.

Alex, Dan şi Ştefan vor să construiască primul centru în care procedurile să se facă într-un singur loc. Din acest motiv au iniţiat proiectul „Dă-mi un leu, te rog, ca să construim un spital pentru copii”.

„Ar fi un progres pentru cei care au nevoie de ajutor, pentru cei care trăiesc deocamdată un coşmar, pentru că nu există în România un centru în care să fie diagnosticaţi, să facă toate investigaţiile şi după aceea să fie trataţi”, spune profesor doctor Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Marie Curie.

„Vreau să văd nişte sufletele vindecate. Vreau să văd nişte copilaşi din ăia cu ochii ăia mari, cum se văd la televizor tot timpul, vindecaţi”, spune Ştefan Popescu, unul dintre iniţiatorii proiectului.

În prima lună s-au strâns 300.000 de lei. Pentru construcţia şi dotarea centrului ar fi nevoie de 80 de milioane de lei.

Am lucrat cu o echipă de arhitecţi care a mai făcut spitale în România. Am estimat o suprafaţă care trebuie construită, un buget pentru ea, un buget pentru echiparea spitalului şi astfel am ajuns la aceasta sumă de 80 de milioane de lei, care trebuie strânsă pentru achiziţionarea unui teren, construirea lui, echiparea lui la standarde de secol 21 . După aceea, sigur că urmează să dezvoltăm un alt buget pentru funcţionarea lui”, afirmă un alt iniţiator al proiectului, Alex Zamfir.

Pentru a funcţiona, spitalul are nevoie de autorizaţii din partea Ministerului Sănătăţii şi de sprijinul medicilor. Mulţi specialişti şi-au manifestat deja intenţia de a participa la acest la proiect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri