Proteinele, "cărămizile" vieții

Data publicării:
GettyImages-72307999

Proteinele sunt esențiale îcreșterea șîn refacerea tuturor țesuturilor. În plus, sunt indispensabile în procesarea substanțelor nutritive de către celule.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: „Sursele din care le găsim pot fi vegetale sau animale. Cele mai bune proteine animale le putem găsi în lactatele de calitate superioară.”

Există însă o cantitate mare de proteine șîn carnea slabăpește, ouă dar șîn numeroase legume!

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: „Sursele vegetale, chiar dacă se cunoaște mai puțin, sunt suficient de multe, găsim multe proteine în leguminoase, cum ar fi lintea și năutul, găsim proteine în oleaginoase cum sunt semințele de dovleac, cred că sunt cele mai bogate în proteine, ajung până la 40% și pe urmă avem: nuci, diferite tipuri de alune, caju de exemplu conține o cantitate mare de proteine.

Deși mulți consideră că ar trebui consumate îcantități uriașe, organismul nostru are nevoie de un procent relativ scăzut. Doar 20-25 % din alimentație ar trebui să conțină proteine. Excesul pe termen lung poate avea efecte nocive asupra sănătății.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: „Proteinele de regulă și în special cele animale determină în organism procese de putrefacție și de asemenea determină hiperaciditate, fenomenele de aciditate care se acumulează au tendința să favorizeze apariția și întreținerea bolilor cronice, deci inclusiv infecțiile rinofaringiene repetate, acele fenomene pe care le asociem de obicei cu diminuarea imunității, ajungând până la fenomene de genul inflamațiilor articulare.

Consumate îcantități insuficiente însă, poate apărea deficitul de proteine. Persoanele care se confruntă cu această problemă pot simți stări de slăbiciune, structura lor musculară poate scădea, iar anumite organe nu vor mai funcționa la parametri normali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri