Românii, „medici” online. Cum se tratează corect ipohondria?

Data publicării:
spitale

Între 1 şi 5% din populaţie suferă de ipohondrie, arată statisticile. Specialiştii estimează însă că numărul real este mult mai mare: 1 din 10 oameni s-ar confrunta pe parcursul vieţii cel puţin o dată cu această suferinţă.

„Ipohondriacii sunt mai mulţi decât credem noi că sunt pentru că oamenii nu ţin neapărat să se expună, astfel cei care ajung să fie diagnosticaţi sunt mult mai puţini decât sunt în realitate”, a spus Monica Burcea, psiholog.

„Sunt mai mulţi din cauza acestui exces de informaţie. De informaţie nedigerată, neînţeleasă corect. Când eşti informat de ceva şi nu ştii ce înseamnă, capeţi nişte idei greşite. Şi asta face rău ipohondriei”, a spus Ion Bruckner, medic primar cardiologie şi medicină internă. 

Boli imaginare, costuri reale: Ipohondria este o boală scumpă pentru sistemul medical de sănătate

Pe lângă drama personală pe care aceşti pacienţi o trăiesc zilnic, ipohondria este şi o boală scumpă pentru sistemul medical de sănătate. „Sunt într-o permanentă căutare. Fac tot felul de investigaţii uneori foarte costisitoare, foarte laborioase”, a spus Mihaela Şerban, medic de familie.

Pentru că nu există statistici care să ne arate câte persoane sunt ipohondre în România, nu putem ști nici câți bani se cheltuiesc pe aceste investigații și tratamente inutile.

În Statele Unite, de exemplu, nota de plată la sfârșitul anului 2010 a fost de 20 de miliarde de dolari pentru cei care s-au prezentat la medic fără a avea o afecţiune reală.

Cum se tratează corect ipohondria aflaţi mâine de la ora 13:30, la emisiunea „Tinereţe fără bătrâneţe”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri