Victor Zota: Rata de refuz la donarea de organe în România este de cel mult 20%

Data publicării:
medici operatie transplant digi

 În România au fost salvate 4.000 de vieţi prin acţiunile de donare de organe

"Vorbim de o rată de refuz de 20%, ceea ce înseamnă că sunt încă foarte mulţi oameni dornici a-şi ajuta semenii, deşi trec printr-o dramă imensă, aceea a pierderii unei rude", a declarat Victor Zota, de Ziua Naţională a Transplantului.

El a mai spus că în România au fost salvate 4.000 de vieţi prin acţiunile de donare de organe, inclusiv copii foarte mici.

În activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) au fost peste 700 de donatori în moarte cerebrală şi aproximativ 500 de donatori în viaţă. Alte câteva mii de bolnavi sunt pe listele de aşteptare în vederea unui transplant, a mai spus Victor Zota.

La rândul lui, preşedintele ANT Radu Deac a spus că tehnicile în operaţiile de transplant evoluează şi acum se poate vorbi de transplant de inimă cu cord oprit.

"Astăzi s-a făcut primul transplant de inimă cu cord care s-a oprit. Acesta a fost instalat într-un aparat şi repornit. Apoi a fost transplantat", a spus profesorul Radu Deac.

În 2014, în România, au fost realizate 311 transplanturi renale, patru cardiace, 122 de ficat, şase de pancreas şi 100 de cornee.

Pe 15 aprilie, data la care, în urmă cu 15 ani, Irinel Popescu a reuşit primul transplant hepatic în România, se sărbătoreşte Ziua Naţională a Transplantului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri