Criză de vorbitori de limbi străine la Cluj

Data publicării:
angajati job munca hepta 407198

Companiile multinaţionale, cei mai mari angajatori din Cluj-Napoca, spun că au mari probleme să găsească vorbitori de limbi străine, mai ales cei care cunosc limbajul tehnic sau IT. În majoritatea cazurilor, companiile de recrutări găsesc cu greu oamenii potriviţi. Salariul pentru un începător, care ştie doar limba engleză, porneşte de la 1500 de lei. Cu cât cunoştinţele sunt mai mari, salariul creşte.

Numai noi astăzi avem peste 70 de locuri de muncă care necesită limbi străine şi nu neapărat experienţă. Deja se simt forţări ale pieţei de a sparge anumite bariere, de a merge spre ale zone să se aducă candidaţi sau a încerca să se ia candidaţi fără cunoştinţe de limbi străine şi să li se ofere traininguri”, a spus Liliana Graure, manager companie de recrutare. Căutăm vorbitori de engleză, franceză, germană, spaniolă şi olandeză şi aş putea spune că pe zona de germană şi franceză discutăm deja la nivelul oraşului Cluj-Napoca de un deficit”, a spus și Lavinia Florea.

Unele companii care au nevoie de vorbitori de limba franceză au organizat chiar şi concursuri în liceele din oraş.

Obiectivul este să oferim un interes în rândul elevilor de liceu care să înţeleagă că este foarte important să poată vorbi franceza ca să aibă slujbe bune şi poate să îi încurajăm ca să fie puţin mai activi în învăţarea limbii franceze, ceea ce deja fac în liceu”, a spus Bettina Plassmann, managing director multinaţională. Chiar dacă cererea este tot mai mare, Facultatea de Litere din Cluj-Napoca nu este suficient de mare pentru a putea oferi pieţei numărul de absolvenţi cerut.

În Cluj-Napoca sunt zeci de firme străine care caută vorbitori de limbi străine. De altfel, chiar şi Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă vrea să deschidă cursuri gratuite pentru tinerii şi şomerii care vor să înveţe limbi străine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri