Scandalul dezinfectanţilor. Patru ani de coşmar din cauza unei bacterii luate din spital

Andreea Nicolae Laurentiu Mihu Data actualizării: Data publicării:
13233012 1725087134424539 8994188128468156648 n

"Dezinfectanţi diluaţi pentru spitale", "Preţul dezinfectanţilor din spitale, umflat de zece ori", "Numărul infecţiilor intraspitaliceşti a crescut cu 35% faţă de 2010", "Substanţe diluate chiar şi de 2.500 de ori". Doar câteva dintre ştirile care au captat atenţia publicului în ultima lună, punând sub lupă, din nou, sistemul sanitar, nepăsarea şi corupţia care par să guverneze şi acest domeniu.

Dincolo de mesajele liniştitoare ale autorităţilor şi de fuga de răspundere a instituţiilor statului, rămân multe acuze, demisia unui ministru al Sănătăţii, o anchetă începută de procurori şi decesul suspect al patronului firmei care, ani buni, a livrat spitalelor civile şi militare, dar şi şcolilor apă chioară în loc de dezinfectanţi. Celor care se mai întreabă de ce atâta discuţie pe (încă) un presupus caz de corupţie, Digi24 le prezintă povestea dramatică a Anei Maria Strat, o tânără care şi-a petrecut ultimii patru ani din viaţă dintr-un spital în altul tocmai din cauza unei bacterii periculoase luate în spital.

"Boala asta mi-a stricat tot viitorul"

"Dacă toate cele întâmplate s-ar fi rezumat doar la picior, poate că aş fi putut povesti altfel. El, stafilococul, nu s-a mulţumit să îmi afecteze doar piciorul, ci a vrut puţin câte puţin din mine, afectându-mi inima, ficatul, plămânii, imunitatea, într-un cuvânt TOT", îşi rezumă povestea, într-un strigăt de ajutor pe Facebook, tânăra de 21 de ani din Vrancea.

Drama ei a început banal, cu o căzătură din căruţă. Clavicula fracturată s-a vindecat normal, dar au rămas unele dureri, aşa că fata s-a prezentat la medic pentru un consult amănunţit. Avea 17 ani, dificultăţi la respiraţie, ameţeli şi tensiune mărită, drept pentru care i s-a recomandat efectuarea unei angiografii renale (examen radiologic care permite, cu ajutorul unei substanţe de contrast, examinarea volumului interior al unui vas de sânge) pentru a vedea dacă suferă sau nu de stenoză a arterei renale (îngustarea arterei renale). Examenul a fost efectuat pe 20 ianuarie 2012 la Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. George I.M. Georgescu" din Iaşi şi i-a adus Anei Maria o veste bună: nu s-au constatat leziuni ale arterelor renale. I s-a recomandat, pentru excluderea unor alte cauze, efectuarea unui consult endocrinologic şi un regim alimentar cu un conţinut redus de sare. Aşadar, niciun motiv serios de îngrijorare.

La nici două săptămâni, Ana Maria ajungea iar în spital, de data aceasta la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" din Focşani. Locul prin care fusese introdusă la angiografie, prin cateter, substanţa de contrast se infectase şi supura. "Contactasem stafilococul auriu, deoarece instrumentarul medical nu fusese corect sterilizat. Din nefericire, în acea zi au mai fost două persoane care, asemeni mie, s-au îmbolnăvit. Din păcate, ele au pierdut lupta cu viaţa, iar stafilococul a ieşit învingător", povesteşte Ana Maria.

"Când, după operaţia din ianuarie 2012, i-am spus doctorului că am ceva probleme, mi-a răspuns: Ăsta-i ghinionul meu şi ghinionul tău", a relatat tânăra pentru digi24.ro.

Pentru ea, internarea din 1 februarie 2012 avea să fie doar prima dintr-o serie de opt la Spitalul de Urgenţă din Focşani. Cea mai scurtă a fost de cinci zile, cea mai lungă, de peste trei luni (31 iulie - 10 octombrie 2013). Internărilor de la Focşani li s-au adăugat alte 13 la spitale din Iaşi (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria"), Târgu Mureş (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş) şi Bucureşti (Spitalul Clinic "Sf. Maria", Spitalul Floreasca, Institutul Clinic Fundeni).

"Boala asta mi-a stricat tot viitorul, m-a făcut să nu mai fiu aceeaşi Ana care eram acum patru ani şi jumătate", a declarat tânăra pentru digi24.ro.

S-a îmbolnăvit şi de hepatită virală C

Pe durata zecilor de internări, Anei Maria i-au fost îndepărtate mari porţiuni de ţesut compromis de pe circa 85% din picior. Pe lângă stafilococul auriu, fata a "cules" şi alte bacterii pe durata îndelungatelor perioade de spitalizare (Acinetobacter, E.coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus), dar şi o hepatită virală C.

La toate acestea se adaugă episoade de comă, intubare şi stop cardio-respirator, iar pentru suportarea durerilor atroce, Ana Maria a fost nevoită să ia doze considerabile de calmante, inclusiv morfină. "Este greu de închipuit prin ce trece Ana zi de zi", întăreşte Corina Ionescu, din Constanţa. Sau "mama Corina", aşa cum i se adresează Ana Maria. Cele două s-au cunoscut întâmplător, acum şapte luni, iar de atunci "mama Corina" este persoana căreia fata i se descarcă aproape zilnic şi pe toate canalele posibile - telefon, Skype, Facebook. 

De când au început problemele de sănătate, Ana Maria nu a mai reuşit decât să termine doi ani de liceu la fără frecvenţă, din cauza deselor internări şi a sănătăţii tot mai şubrede. De terminat liceul sau de alte planuri, aproape că nu poate fi vorba. Tot ce îşi doreşte acum Ana Maria este ca un tratament cu antibiotic să reuşescă să oprească răspândirea stafilococului, după care să găsească un medic specialist în chirurgie plastică reparatorie, în condiţiile în care are nevoie de grefă de piele. Altfel, ar trebui să accepte ideea amputării din şold a piciorului. "Mi s-a spus de fiecare dată că sunt un caz foarte rar şi că ar fi o soluţie, anume să mi se amputeze piciorul. Pentru mine asta nu e o soluţie", ne-a povestit Ana Maria. Dacă ar ajunge la această ultimă variantă, două sunt marile semne de întrebare: dacă va rezista operaţiei (date fiind antecedentele sale cu inima) şi dacă stafilococul nu se va răspândi în continuare.

"Eu nu vreau să fac rău nimănui, tot ce îmi doresc este să mă fac bine"

Ultima dată, fata a fost internată la Spitalul "Sf. Maria" din Bucureşti. A stat aproape trei luni, a trecut prin patru intervenţii chirurgicale şi a plecat acasă înainte de a cincea, supărată pe amânările dese, pe condiţiile de acolo şi pe limbajul de care a avut parte de la unii membri ai personalului medical. "Sunt momente în care mă simt atât de descurajată, când văd că nimeni nu se mai implică aşa, au obosit toţi medicii", relatează Ana Maria.

Cel mai mult a durut-o tratamentul de care a avut parte la Spitalul de Urgenţă Floreasca. "Este spitalul groazei, după părerea mea, e un spital în care n-aş putea să stau. Am fost operată acolo şi din cauză că l-am sunat pe domnul doctor în afara programului, cerându-i să vorbească cu medicul de gardă pentru a-mi fi pus un cateter central, mi-a spus că sunt o nesimţită, că am întrecut măsura şi că <<mâine eşti ca şi externată>>", a povestit tânăra pentru digi24.ro.

Totuşi, ea spune că nu vrea să facă rău cuiva dezvăluind numele medicilor care au ignorat-o sau au tratat-o cum nu se cuvine. "Au fost locuri unde mi s-a închis uşa şi am fost trimisă acasă să mor în liniştea patului meu. Şi cu toate astea nu vreau şi nu accept şi voi continua să strig până când cineva va auzi : Vreau să trăiesc! Nu acuz pe nimeni şi nici nu pot fi supărată pe un sistem neputincios. Nu pentru că acest sistem nu ar merita toată mânia mea, ci pentru că vreau să îmi las sufletul liber, neîncărcat de ură şi să nu îmi pierd speranţa", mai spune Ana Maria, fata căreia nepăsarea şi neglijenţa unora i-au distrus mai bine de patru ani din viaţă, poate cei mai frumoşi.

*Documentele medicale şi apelul Anei Maria se găsesc pe pagina de Facebook creată de prietenii fetei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri