Fermieri disperați în Olt, unde nu a mai plouat de 45 de zile: „Nu ne putem baza doar pe mila Domnului”

Data publicării:
SECETA

În Câmpia Boianului, în Olt, situaţia e cea mai gravă: solul este mai uscat ca niciodată, iar porumbul și floarea soarelui nu au răsărit la trei săptămâni de la semănare. Fermierii își fac deja calcule în privința pagubelor. Au investit în medie 2500 de lei pe hectar şi nu cred că-i vor recupera.

„Un bulgăre de pământ care în urma prelucrării, trecerii cu utilajele dacă dăm cu el nici nu se sparge”, a spus Florin Tiuiu, investitor agricol. La fel se întâmplă pe 300.000 de hectare din Olt. 

„În zona noastră, culturile sunt afectate aproape 100%, este afectată și cultura de toamnă, iar cea de primăvară nici măcar nu are șanse de răsărire”, a spus un localnic.

„Grâul e în faza să ceară lapte, îi trebuie apă, rapița la fel. Nu știu, este o situație care nu prea s-a mai întâlnit de mult”, a spus un alt localnic.

Mulți fermieri au cerut deja ajutor.

„Vorba noastră, a agricultorilor, dacă plouă în mai avem mălai. Se pare că nu se poate baza agricultorul doar pe mila Domnului”, a declarat Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Specialiștii Direcției Agricole Olt spun că acum se vede cât de utile ar fi fost instalațiile de irigare. 180.000 de hectare erau irigate înainte de 1989, dar instalațiile au fost distruse.

Făcut un program coerent și când se face programul ăsta să nu se facă prin niște birouri, pe la București, ci cu utilizatorii de apă, cu factorii de răspundere din județ, cu ăștia bătrâni care am mai dat cu sapa și știm ce înseamnă, nu neapărat cu niște doctori în științe legate de sistemul de irigare”, a spus Ion Bărăgan, directorul Direcției Agricole Olt. 

Fermierii din Olt spun că deja o mare parte din recolte este compromisă, dar dacă ar ploua în următoarea săptămână, ar reuşi să mai salveze câte ceva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri