Orașul în care 40% din deșeurile produse sunt reciclate

Data publicării:
deseuri reciclare

Cei aproape 13 mii de locuitori din Târgu Lăpuș și din cele 13 sate aparținătoare au învățat să colecteze deșeurile selectiv: plastic, hârtie și carton, sticlă, metal, biodegradabile, electronice și nereciclabile. Fiecare scară de bloc și gospodărie are la dispoziție pubele pe care primăria le-a cumpărat în 2008, alături de autocompactoare, printr-un proiect european în valoare de aproape un milion de euro.

„Colectăm deșeurile pe 7 fracții. O dată pe săptămână la sat și de 3 ori la nevoie pe săptămână, în orașul Târgu Lăpuș. Avem lună în care reciclăm poate 50, 60 %, dar pe o medie - putem zice undeva la 40-45% reciclabil”, spune Vasile Kraus - viceprimarul orașului Târgu Lăpuș

În iunie, din cele 142 de tone de deșeuri colectate de la populație, 82 de tone au fost reciclate. Deșeurile sunt vândute unei firme care plătește Primăriei între 35 și 60 de lei pe tonă.

„Nu creăm un beneficiu din acest serviciu, dar nici nu creăm - ca să zic așa - cheltuieli suplimentare”, spune Vasile Kraus, viceprimarul orașului Târgu Lăpuș.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a lăudat sistemul implementat în orașul din Maramureș.

„Oraşul Târgu Lăpuş în judeţul Maramureş, unde un primar foarte gospodar, că până la urmă omul sfinţeşte locul, şi-a constituit acolo, la nivel local, un sistem de colectare selectivă, un sistem de reciclare, s-a dotat cu aparatura corespunzătoare”, afirmă Cristina Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Autorităţile vor să acceseze și alte fonduri europene pentru realizarea unui centru propriu de reciclare. Acesta ar crea noi locuri de muncă și ar dubla cantitatea de deșeuri reciclate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri