Aproape 75% din băuturile spirtoase sunt vândute la negru. Cât pierde statul din accizele mari

Data publicării:
ALCOOL CONTRAFACUT EXPERIMENT GETTY

Sticlele cu alcool contrafăcut, care le imită pe cele originale, sunt de obicei mai mari, iar produsul arată diferit. Lucru greu de sesizat însă de un necunoscător.

Mariana Zamfirescu, inspector de calitate al unei fabrici de votcă: „Se constantă o diferenţă de culoare. O să vedem şi diferenţe fizico-chimice. De asemenea, o uşoară deteriorare a ambalajului, în special a etichetei”.

Cumpărătorii ar trebui să devină atenţi mai ales din cauza preţului, care este de multe ori la jumătate. Trebuie să devină suspicioşi mai ales când văd preţul faţă de cel din magazine.

A testat băuturile spirtoase chiar preşedintele asociaţiei producătorilor din domeniu.

Florin Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Băuturi Spirtoase: „Am luat patru sticle care în mod normal valorau 350 de lei cu doar 150 de lei”.

Specialiştii spun că orice litru de whiskey, votcă, gin sau coniac care costă mai puţin de 30 de lei, cât ar fi numai acciza, este suspect. Conţinutul înseamnă mai puţin alcool, iar diferenţa e recuperată de arome artificiale şi coloranţi.

Ruxandra Constantina, medic: „Ei ne îmbolnăvesc şi ne omoară nu dintr-o dată, ci lent. Duc în primul rând la afectarea hepatică, hepatită, ciroză, duc la scăderea imunităţii, la boli cardiovasculare şi la cancer”.

În cazul dependenţilor, e şi mai grav. Au ajuns să bea lichid de parbriz cu alcool, apă de gură sau soluţii pentru curăţat pe bază de spirt. Consecinţele pot fi fatale!

Ruxandra Constantina, medic: „Poate avea loc o intoxicaţie acută şi deces. Sau poate avea loc o intoxicaţie lentă care în final duce la îmbolnăvire şi deces”.

Românii beau în general alcool de proastă calitate, din cauza preţului pe care îl au produsele originale.

Din preţul de vânzare al unui litru de băutură spirtoasă, 61% înseamnă taxe şi impozite. Mai exact, 39 la sută este acciza, 24 la sută TVA-ul şi 3 la sută taxele cu salariile. Din ce rămâne, 2 la sută reprezintă costul finanţării, iar producătorul are practic de câştigat doar 37 la sută din acel preţ. Din această sumă trebuie să achite costul cu ambalajul, marketingul şi abia la final îi rămâne şi adaosul comercial.

O soluţie ar fi, spun producătorii, reducerea accizei la nivelul din 2013, adică 750 de euro pe hectolitru.

Florin Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Băuturi Spirtoase: „Evaziunea fiscală ar putea să scadă cu 15 până la 20 la sută, în primul rând prin scăderea masivă a preţurilor. Mai ales la băuturile economice ar putea să scadă cu circa 20-25 la sută”.

În prezent, acciza este de 1.065 de euro pe hectolitru, mai mare chiar şi decât cea din Spania şi dublu faţă de acciza din Bulgaria.

Din cauza evaziunii, statul pierde anual peste 500 de milioane de euro din cele 700 de milioane cât înseamnă vânzările totale de băuturi spirtoase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri