Amintiri după 24 de ani. E. Hurezeanu: Timișoara a început povestea eliberării. Ce s-a întâmplat la București deja a presupus aranjamente

Data publicării:
emil hurezeanu - 1045397-Mediafax Foto-Zoltan Lorencz-1

Emil Hurezeanu a vorbit despre revoluția de la Timișoara: „Oamenii aceia au început povestea eliberării României. Marea majoritate cu bună credință și cu mâinile goale. Din cauza asta merită recunoștința noastră istorică”.

„Ce s-a întâmplat la București deja presupune aranjamente, în mod necesar, pentru că revoluțiile într-o țară care încă mai făcea parte din Pactul de la Varșovia (...) era imposibil ca în capitala unei astfel de țări sfârșitul comunismului să se bazeze numai pe flacăra revoluției de jos în sus, a revoluției populare. E clar că forțe ale aparatului respresiv, forțe armate împreună cu centre de acțiune ce își așteptau rândul, și din țară, și cu un dispecerat extern - la Moscova - au funcționat și au dus la rezultatele cunoscute”, a subliniat el.

„Am fost tulburați și mișcați că victoria revoluției române a cerut un preț atât de mare, au murit peste 1.000 de oameni, majoritatea după alungarea dictatorului, în timp ce în toate celelalte țări comuniste, unde erau sute de mii de soldați sovietici de ocupație, nu s-a tras un gonț”, a declarat Emil Hurezeanu.

„Europa Liberă era în anii 80 instrumentul de informare normală a românilor, pentru că era tot mai singular acest instrument în peisajul public românesc. Viața politică românească gravita în jurul aventurilor cuplului Ceaușescu, în condiții de maximă penurie, de umilințe pentru cetățeni, prizonierii iernilor lungi și friguroase, ai cozilor lungi la alimente. Europa Liberă a sesizat seismele ce erau anunțate după 85 prin venirea la putere în URSS a lui Gorbaciov. Era o promovare a unui om mai tânăr, mai deschis, mai modern”, povestește el.

Pe fundalul tuturor schimbărilor din blocul comunist, „la București nu se întâmpla nimic, nu m-am numărat printre cei care după congresul al XIV-lea să mai creadă în transformarea neviolentă. Era evident că, din păcate, România e singura țară din blocul comunist a cărei conducere acceptă o confruntare finală, punându-se cu spatele la zid. A fost opțiunea acestei dictaturi. Au fost și alte opțiuni oferite”, a precizat Emil Hurezeanu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Oprah Winfrey, internată de urgență. Care este starea celebrei prezentatoare TV
Digi FM
Cât plătește Nicușor Dan chirie pentru apartamentul din București: „Avem o cameră și două dormitoare la...
Pro FM
Dakota Johnson și Chris Martin, relație cu despărțiri și împăcări. Ce s-a aflat despre actriță și solistul de...
Film Now
Robert De Niro, îndrăgostit lulea de iubita lui cu 35 de ani mai tânără. Actorul nu s-a oprit din zâmbit în...
Adevarul
Rezultate alegeri locale 2024. Suceava: Tânărul care l-a învins pe Gheorghe Flutur. S-a înscris în PSD din...
Newsweek
Ce pensie primești la recalculare dacă ai muncit pe salariu mediu timp de 35 sau 45 de ani?
Digi FM
Anca Molnar, make-up artistul vedetelor, a murit la doar 35 de ani. Tânăra fusese diagnosticată cu o formă...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Motivul real pentru care Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare conacul din Los Angeles...
UTV
(VIDEO) Manelistul Babasha a cantat la concertul Coldplay de pe Arena Nationala. Publicul a huiduit