Contrabanda cu ţigări ar putea ajunge pe masa CSAT

Data publicării:
tigari getty

Strategia naţională trebuia să stabilească ce instituții trebuiau să combată fenomenul contrabandei, ce legi trebuiau să fie îmbunătățite și câți bani urmau să fie investiţi în aparatură și specialiști.

„A existat o strategie naţională pentru 2010-2012. Ulterior, strategia a fost updatată pentru 2012-2014, însă nu a fost niciodată publicată în Monitorul Oficial”, a spus Gilda Lazăr, reprezentant al unui producător de ţigări.

Efectele se văd azi: instituţiile nu comunică între ele, legislaţia e permisivă cu contrabandiştii, iar statul pierde jumătate de miliard de euro în fiecare an. Ministerul Finanţelor, cel de Interne şi cel al Justiţiei trebuiau să întocmească strategia, dar niciuna dintre instituţii nu vrea să vorbească pe această temă. Afectaţi de pierderile constante, producătorii de tutun vor să aducă problemele lor în Consiliulul Suprem de Apărare a Ţării.

„Nu o să fie o ședinţă dedicată. Ar putea să fie un punct pe agendă. Va rugăm, ajutaţi-ne, ca să plătim taxele la timp, pentru că ceea ce nu vindem noi se vinde pe piaţa neagră şi statul nu încasează nimic”, a mai spus Gilda Lazăr.

La ora actuală, din banii pe care îi plătim pentru un pachet de ţigări, două ţigări reprezintă profitul producătorului. Asta înseamnă că 90% din banii plătiţi ajung în contul statului. Şi tot jucătorii din industria tutunului trag un semnal de alarmă şi spun că, dacă membrii Guvernului nu vor interveni, atunci pachetul se va goli, profitul statului va scădea şi de câştigat vor avea doar contrabandiştii de ţigări, care vor avea o piaţă de desfacere tot mai mare.

Dacă în 2014 statul a câştigat 2,7 miliarde de euro din accizele pe tutun, pentru 2015 câştigul ar putea să scadă la doar două miliarde euro.

„Vom avea o creştere a evaziunii fiscale, pentru că tentaţia pentru cei care se află în această zonă de piaţă neagră e mare. Nu e un semnal în favoarea acestei relaxări masive a fiscalităţii”, spune Gabriel Sincu, director executiv al unui companii de consultanţă fiscală.

Scăderea vine pe seama faptului că, din toamnă, ţigările se vor scumpi, iar o parte din fumătorii care acum cumpără ţigări cu timbru s-ar putea orienta spre piaţa neagră.

La ora actuală, în România, un pachet şi jumătate din 10 e cumpărat de pe piaţa neagră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri