Exercițiu NATO plin de surprize în Marea Neagră

Data publicării:
nave marea neagra

Prezenţa navei ruseşti nu i-a incomodat deloc pe militarii NATO care au făcut un exerciţiu complex în apele internaţionale ale Mării Negre.

La aproximativ o milă marină depărtare de fregata Regina Maria se află Ekvator, o navă de cercetare rusească. Principala ei menire este cea de colectare a datelor, date care apoi sunt folosite de armată rusă.

„Atâta timp cât desfăşurăm activităţiile în apele internaţionale, nu au fost implicaţii care să ne perturbe desfăşurarea exerciţiilor şi a antrenamentelor pe mare”, a explicat Marian Ciubotaru, comandatul fregatei Regina Maria

Cele şapte nave românești şi fregata franceză Jean Bart au simulat misiuni şi exerciţii de supraveghere maritimă şi aeriană.

Apoi, militarii de pe fregata Regina Maria au răspuns unui atac venit din aer, rolul inamicului fiind jucat de o escadrilă formată din trei avioane Mig21Lancer.

Din scenariul complex nu au lipsit nici elicopterele IAR Puma Naval.

„Acest procedeu este folosit de către noi pe teatrele de operaţii atât pe uscat cât şi pe mare, pe navele inamice sau pe platformele maritime, petroliere”, a explicat un militar din Forțele Speciale.

Peste 1000 de militari români şi francezi au participat la exerciţii. Nava Jean Bart părăseşte la sfârşitul săptămânii Marea Neagră şi va rămâne în Mediterana pentru următoarele șase luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri