Interesele lui Vîntu în Deltă - Liviu Mihaiu a avizat benzinăriile plutitoare ale Petromservice

Data publicării:
lm

Sorin Ovidiu Vîntu a deţinut cele mai luxoase hoteluri din Delta Dunării: complexurile turistice Lebăda şi Roşu, cele mai cunoscute din rezervaţia naturală încă dinainte de 1989. Mai deţinea hotelurile Marea Neagră din Sulina şi Salcia din Maliuc. Vîntu nu a avut, însă, doar interese turistice în Delta Dunării.

El a deschis, prin intermediul companiei Petromservice, benzinării plutitoare în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, pentru alimentarea bărcilor cu motor. Iar avizul a fost acordat chiar de Liviu Mihaiu, la doar o săptămână după ce a fost instalat în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

„Petromservice a venit cu toate avizele luate de la Compartimentul Tehnic-Administrativ. Nu ştiam a cui e. Când ai toate avizele de la Tehnic-Administrativ, a nu semna e abuz în serviciu. Eu din ziar am aflat că PSV are legătură cu Vîntu. Eu nu procedez ca Securitatea, să întreb a cui e firma înainte să semnez. Dar dacă aş fi ştiut, nu îi dădeam aşa uşor, mă lămuream de zece ori, fiind o problemă de petrol. Serviciul Tehnic a confirmat că au toţi parametrii îndepliniţi”, a declarat Liviu Mihaiu pentru Evenimentul zilei.

Benzinăriile plutitoare au fost deschise în februarie 2009, iar directorul general al Petromservice, Gheorghe Şupeală, între timp condamnat alături de Sorin Ovidiu Vîntu, a ţinut chiar o conferinţă de presă, la vremea respectivă. Cataloga, atunci, drept „o coincidenţă” faptul că Petromservice a obţinut autorizaţia la doar o săptămână după numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Am plecat de la ideea că, în Deltă, se circulă foarte mult cu acest tip de ambarcaţiuni, mai ales în timpul verii, şi nu existau astfel de benzinării mobile. În acest fel, am creat o piaţă şi am asigurat necesarul de carburanţi în zonă. (Numirea lui Liviu Mihaiu - n.r.) este o coincidenţă, iar procedura de obţinere a autorizaţiei a fost legală”, a declarat Gheorghe Şupeală, potrivit Adevărul.

O altă afacere patronată de Sorin Ovidiu Vîntu în Deltă viza alimentarea navelor comerciale cu carburant. Petromservice avea în portofoliu şi societatea Giurgiu Nav, specializată în transportul de marfă şi pasageri şi oferea şi aceste servicii de alimentare pentru navele comerciale.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), joi noapte, pentru că ar fi solicitat şi primit de la un om afaceri, în 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, un milion de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării, anunţă DNA.

În cursul zilei de vineri, Bogan Olteanu urmează să fie prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Potrivit unor surse judiciare, lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării.

Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

De asemenea, surse judiciare spun că Olteanu ar fi recunoscut în faţa procurorilor că s-ar fi întâlnit cu Vîntu, dar nu şi că ar fi primit bani de la acesta.

Sorin Ovidiu Vîntu - condamnat la şase ani şi două luni de închisoare în dosarul delapidării Petromservice - a fost adus, joi, de la Penitenciarul Rahova la DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de cumpărare de influenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri