Ministerul Sănătăţii: Transfuzia ar fi fost făcută în baza analizelor altei paciente

Data publicării:
sange transfuzie-2

Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii:

„În momentul de faţă Inspecţia Sanitară efectuează verificări ale întregii documentaţii aferente pacientei. Vorbim de foaia de observaţii, de registrele de transfuzii, tot ce are legătură cu acest lucru. Deocamdată indiciile arată – ancheta nu e finalizată, de asta spun indicii -, toate bănuielile duc către o greşeală la determinarea grupei. În speţă că determinarea grupei şi incompatibilitatea au fost determinate pentru o pacientă iar apoi, tranfizia pe baza acelor analize a fost efectuată unei alte paciente.

Ancheta este în curs, Inspecţia Sanitară verifică, după cum am spus, toate documentele. Ce pot să vă confirm deocamdată 100% este că unitatea de transfuzii a spitalului nu are autorizaţie de funcţionare. Ceea ce înseamnă însă nu neapărat că aceasta este o consecinţă directă a posibilei erori. Spun posibile pentru că nu s-a dovedit deocamdată, avem doar indicii care duc în această direcţie.

Rămâne de văzut exact care este starea documentaţiei necesare pentru acreditarea unităţii de transfuzii a acestui spital. Aşteptăm şi raportul final al Inspecţiei Sanitare, probabil în orele târzii ale acestei seri.

Astăzi a ajuns informaţia (la Ministerul Sănătăţii – n.r.), în urma sesizărilor făcute de rudele pacientei şi apoi de colegii acesteia de serviciu. Aşa am fost informaţii. Ministerul Sănătăţii s-a mobilizat imediat, împreună şi cu Ministerul Transporturilor, pentru că unitatea spitalicească este în subordinea acestui minister. Al Transporturilor, adică.

Inspectorii au constatat în cursul zilei de astăzi, nu cu multă vreme în urmă, că unitatea de transfuzii nu are autorizaţie. Urmează să verifice exact ce înseamnă asta. Adică pot fi mai multe variante. Unitatea poate să îndeplinească toate condiţile necesare pentru autorizare dar, pur şi simplu, undeva a existat o sincopa la depunerea documentelor la DSP. Sau nu îndeplineşte toate criteriile. Şi atunci ne-am situa – repet, nu sunt concluziile finale ale raportului – în aceeaşi situaţie ca la Spitalul de Arşi şi ar trebui suspendată funcţionarea unităţii de transfuzii. Ceea ce are ca şi consecinţă neefectuarea operaţiilor care presupun tranfuzii. Dar, repet, aceste două sunt posibilităţi în momentul de faţă, nu sunt concluzii finale.”

Georgica Vâlcoreanu, şefa Secţiei ATI a Spitalului CF2 a declarat că eroarea a fost sesizată foarte repede şi că ar fi fost făcute toate eforturile pentru corectarea ei. Medicul susţine că pacienta a fost transferată la Spitalul Universitar "în stare acceptabilă": „S-a administrat sânge, pe parcurs s-a constata că a fost o eroare. S-a întrerupt foarte rapid şi s-a reluat procedura. Evolutia ulterioară a fost satisfăcătoare, pacienta este într-o stare relativ bună. La solicitarea familiei a fost transferată, în stare acceptabilă, la Spitalul Muncipal. Speranţa mea este că evoluţia va fi bună.

Unitatea de transfuzii este în proces de acreditare.”

Presată de întrebările jurnaliştilor, şefa Secţiei ATI s-a încurcat în declaraţii şi a spus că, de fapt, greşeala – încurcarea grupelor de sânge – ar fi fost constatată la finalul intervenţiei, nu „foarte rapid”, aşa cum declarase iniţial.

Citiţi şi:

Un nou caz de transfuzie greșită. Pacienta de 38 de ani, în comă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri