Parchetul preia cazul Clinicii de Arși de la Floreasca 

Data publicării:
Spitalul Floreasca agerpres 7071217-1

Corpul de control a decis să sesize Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, după ce a constatat că Biocamera nu este funcțională și nici instalată deși exista un proces verbal de recepție a acesteia și proces verbal de punere în funcțiune și de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii.  În plus, spune Ministerul. barocamera a fost deja achitată, pe baza presupusei puneri în funcțiune.

De asemenea, în urma verificărilor a mai fost sesizată și Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) „pentru posibile  nerespectări ale prevederilor legale referitoare la întocmirea documentației de atribuire a contractului de achiziție aparatura medicală pentru Unitatea de îngrijire a arșilor gravi”. 

Verificările realizate de Corpul de control al premierului au confirmat că Unitatea de îngrijire a arșilor de la  Spitalul Clinic de Urgență (Floreasca) „nu este încă funcțională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului și a inaugurărilor oficiale efectuate în ultimele luni”. 

Corpul de control al Ministrului Sănătății a efectuat, în perioada 26-29.04.2016, un control la nivelul acestei unități medicale. 

În urma controlului, Corpul de control a constatat că: 

- personalul medical angajat nu era prezent în Unitatea de înrgijire a arșilor gravi, unii dintre aceștia fiind chiar angajați la alte secții

- nu este prevăzută o evacuare în caz de incendiu

- lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav în unitate și protocoalele de tratament 

- barocamera nu este montată, fiind nefuncțională

- instalația de aer condiționat nu funcșionează corespunzător

- saloanele din afara unității erau folosite ca depozite pentru diferite materiale

Corpul de control al ministrului Sănătății a constatat și două lucruri pozitive: sala de operație a unității este complet dotată și funcțională și rezervele de un pat sunt și ele dotate corespunzător. 

Trei inaugurări inutile și doi manageri demiși

Inaugurată pe 20 aprilie pentru a treia oară, Clinica de Arşi de la Spitalul Floreasca, care a costat nouă milioane de euro, tot nu funcţionează.

Pe când încă era ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu a mers să îi cunoască pe noii angajaţi ai clinicii. Pentru că nu a găsit niciun medic şi nicio asistentă, l-a demis pe managerul Nicuşor Louchi. A fost al doilea manager al Spitalului Floreasca rămas fără funcţie după tragedia Colectiv, în care răniţii nu au putut fi trataţi.

Unitatea de îngrijire a arşilor grav de la Spitalul Floreasca a fost inaugurată de trei ori în șase ani. Deschisă prima oară în 2010, secţia a rămas nefuncţională din lipsa personalului medical. O altă inaugurare ratată a fost în aprilie 2015 pentru ca o a treia să ducă la demiterea conducerii spitalului.

Cea de-a treia inaugurare a avut loc păe 20 aprilie. O zi mai târziu, Ministrul Sănătăţii a mers în vizită la Clinica pentru Arşi grav. Nu a găsit pe nimeni la serviciu.

Construcţia clinicii a început în anul 2000 şi a durat opt ani. Abia în 2010 a fost montată instalaţia specială care asigură aer steril. A mai fost nevoie de 6 ani pentru a cumpăra aparatura şi mobilierul medical. Tot atunci s-a prevăzut specializarea personalului medical. Abia în aprilie 2015, clinica a fost terminată şi inagurată de ministrul de atunci al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Pe 30 octombrie 2015, când sute de tineri au fost răniţi în incendiul din Clubul Colectiv, la Clinica modernă de la Floreasca nu putea fi internat niciunul. Nu erau nici medici, nici asistente, nici mediu steril.

Managerul de atunci al spitalului şi-a dat demisia, la o lună după tragedie, iar cel care i-a luat locul, interminar, a fost şi el demis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri