Decizia CSM, după declarațiile lui Victor Ponta: „CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI” a fost retrocedată legal

Data publicării:
cumintenia pamantului

Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii a decis: procesul de retrocedare a sculpturii „Cumințenia pământului" a fost făcută în mod legal. Decizia vine după ce premierul Victor Ponta a criticat, chiar la Digi24, decizia privind retrocedarea şi a spus că judecătorul din acest caz a greşit. 

Declaraţiile lui V. Ponta în cazul Brâncuşi, verificate de CSM. Premierul: Sculptura "Cuminţenia Pământului" a fost retrocedată ilegal

Întrebat dacă CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în cazul declaraţiilor premierului Victor Ponta, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a spus că IJ s-a sesizat în acest caz.

"Obligaţia Inspecţiei Judiciare este aceea ca, în momentul în care apar încălcări sau eventuale încălcări ale independenţei justiţiei, să facă un raport. Acest raport va fi supus plenului CSM şi plenul va hotărî dacă este vorba de o încălcare sau nu a independenţei justiţiei", a spus judecătorul Adrian Bordea. 

Premierul a afirmat că verificările Inspecţiei Judiciare se vor referi strict la dosarul de retrocedare a operei de artă. „Eu am înţeles altceva. În primul rând, am înţeles că Inspecţia Judiciară va verifica ceea ce noi am cerut prin Ministerul Justiţiei şi anume să vedem dacă s-a respectat legea în privinţa retrocedării singurei opere a lui Constantin Brâncuşi. Singura operă, de valoare, care poate fi expusă într-un muzeu din România”, a afirmat Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat că i-a cerut ministrului Justiţiei să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii asupra faptului că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greşită în cazul operei lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului", spunând că acel judecător ar trebui să plătească.

România riscă să piardă una dintre marile opere ale lui Brâncuşi

20 de milioane de euro pentru „Cuminţenia Pământului”. K. Hunor: Nu ştiu dacă e suma corectă, vom începe negocierile

"Singura operă a lui Constantin Brâncuşi rămasă în România, Cuminţenia Pământului, a fost retrocedată deşi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca să nu fie vândută, trebuie să plătim 20 de milioane de euro. Deci, fiecare român din această ţară va da un euro, de la nou-născut la pensionar, pentru că, din punctul meu de vedere, nişte judecători sau un judecător a dat o hotărâre greşită, or eu i-am cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM şi CSM dacă constată că nu eu am dreptate, o să-mi cer scuze. Dar dacă se constată că un judecător a greşit, acel judecător trebuie să plătească", a spus Ponta la Digi24.

Premierul Victor Ponta a declarat că îşi doreşte, ca cetăţean, ca justiţia să fie mai eficientă, deoarece reprezintă un serviciu public, şi să fie responsabilă atunci când greşeşte, arătând că, deocamdată, aceasta este singura putere care nu răspunde niciodată când greşeşte.

Ceea ce îmi doresc, ca cetățean, nu ca persoană publică, este ca justiția din România să fie mai eficientă, pentru că e un serviciu public, ca și Sănătatea, ca și Armata, ca și Educația. Și să fie responsabilă atunci când greșește. Deocamdată este singura putere care nu răspunde niciodată când greșește. Noi ceilalţi, când greșim, răspundem în fața justiției. Justiția, dacă vreodată greșește, vorbesc absolut ipotetic, desigur, nu răspunde”, a spus Victor Ponta în 17 septembrie.

Și mă gândesc că prin decizii ale justiției are de plătit în următorii 20 de ani mai mult decât vom produce noi toți vreodată. Și cu asta închei, ca o amărăciune, că printr-o decizie a justiției, pe care în niciun caz nu vreau să o critic, singura operă a lui Constantin Brâncuși din România a fost retrocedată, deși la dosar erau toate documentele care arătau că a fost cumpărată de statul român”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri