Muzeul virtual al literaturii române, gata în luna decembrie

Data publicării:
scaune-muzeu

1.400 de metri pătrați de birouri, depozite, dar niciun spațiu de expoziție. Așa arată acum Muzeul Literaturii Române, dupa ce a fost mutat la etajul 1 al Casei Presei Libere.

Timp de patru decenii, muzeul a funcționat într-o clădire din zona Pieței Romane, care s-a întors la proprietarii de drept în această vară. De atunci, nicio veste de la autorități.

Una dintre problemele ridicate e legată de bugetul pe 2015, pe de o parte. Pe de altă parte, trebuie indentificată clădirea optimă”, spune Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române.

Muzeul are peste 400.000 de manuscrise, cărți vechi și rare, tablouri sau statuete. Angajații muncesc de câteva luni să le trieze și să le depoziteze.

Am fost forțaţi să ne mutăm cât mai repede şi le-am pus aşa cum te-ai muta dintr-o casă şi te dă cineva afară”, explică Eugenia Oprescu, şefa secţiei Patrimoniu.

Angajaţii speră că nu vor fi nevoiţi să lucreze în acest spaţiu foarte mult timp.

Avem mult instrumentar,caparatură care nu poate fi pusă în funcţiune aici. Nu ne putem desfăşura activitatea decât foarte restrâns, câteva intervenţii de conservare şi mici probleme de restaurare”, spune Leonard Fulău, expert restaurator.

Noul spaţiu nu poate primi oaspeţi, de aceea conducerea muzeului speră să atragă vizitatori în planul virtual.

Suntem în curs de a da în funcțiune în decembrie un muzeu virtual, tot patrimoniul nostru digitalizat”, afirmă Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române.

Înainte sa fie mutat, Muzeul Literaturii avea între 15.000 şi 20.000 de vizitatori anual. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri