Scriitorul Gabriel Garcia Marquez a încetat din viață

Data publicării:
gabriel garcia marquez

Suferea de cancer limfatic de 15 ani, dar boala a recidivat și s-a extins. De curând fusese internat în spital la Mexico City pentru probleme respiratorii și deshidratare.

Devenit celebru datorită romanului „Un veac de singurătate”, ultimul său roman, „Memoria de mis putas tristes”, a fost publicat în urmă cu zece ani.

Născut la 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Marquez locuia în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său apărut în 2004.

Considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului trecut, în America Latină i se spunea „Gabo”. Și-a început cariera ca jurnalist și a scris multe lucrări de non-ficțiune, dar a devenit cu adevărat celebru datorită romanelor, nuvelelor și povestirilor sale, unanim apreciate și care s-au bucurat totodată de succes comercial. 

Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american („realismul magic”).

Cel mai celebru roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), dar foarte cunoscute sunt şi "Toamna patriarhului" (1975), "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989) şi "Povestea târfelor mele triste" (2004).

Capodopera lui Gabriel Garcia Márquez, romanul din 1967 "Un veac de singurătate", descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Acţiunea se desfăşoară pe o perioadă de peste o sută de ani şi prezintă ascensiunea şi prăbuşirea familiei Buendia.

Scrierile sale sunt plasate într-un peisaj ficțional mitic latino-american, dar mesajul este universal. Cărțile sale au fost traduse în zeci de limbi. Se număra printre puținii autori –  alături de Dickens, Tolstoi sau Hemingway – apreciați atât de public, cât și de critică. „Fiecare nouă operă a lui este primită de critici și cititori ca un eveniment de importanță mondială”, spunea Academia regală suedeză în momentul decernării premiului Nobel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri