BUSINESS CLUB. Autorizările din turism, lăsate pe mâna autorităților locale. Care ar fi efectele

Data publicării:
litoral bc

Propunerea vine din partea departamentului pentru IMM-uri care se ocupă în actuala structură guvernamentală şi de turism. Însă e parte a proiectului de descentralizare iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea.

Primăriile ar urma să se ocupe de tot ce înseamnă autorizare în turism în zona lor de influenţă. Ar urma să clasifice hotelurile, să autorizeze plajele, să emită brevetele de turism şi să omologheze pârtiile de schi. Totul s-ar întampla la nivel local, fără a mai exista o entitate centrală.

În teorie, toate procedurile s-ar scurta, însă pot apărea alte bariere și pot apărea abuzuri, generate de diverse interese.

„În condițiile în care România ar fi fost o țară normală, o astfel de decizie ar fi fost una naturală. În orice țară civilizată, decizia este luată la nivel local. Ținând cont că ne aflăm în România și avem experiențe destul de neplăcute legate de colaborarea cu autoritățile locale, la ora actuală un astfel de proiect nu este unul bun. Avem experiența construcțiilor făcute fără noimă - și mă refer aici mai ales la zona litorală”, spune Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei patronatelor din turism, FPTR.

Tot autorităţile locale ar urma să se ocupe, conform acestui proiect, şi de emiterea brevetelor de turism şi de administrarea registrelor locale ale patrimoniului turistic. Reprezentanţii patronatelor din turism spun că printr-o astfel de decizie s-ar da posibilitatea ca plajele, râurile şi alte atracţii turistice să fie furate şi făcute praf.

„A lăsa la latitudinea autorităților locale, care considerăm că nu sunt pregătite la ora actuală, nu au personal de specialitate, cei angajați trebuie instruiți, nu este momentul să se introcucă momentan o astfel de hotarâre”, mai spune Dragoş Răducan.

Dacă proiectul de transfer al acestor atribuții la primării va fi aprobat, atunci, la nivel central, autoritățile din turism se vor ocupa doar cu strategii. Strategii care de-a lungul timpului nu s-au dovedit a fi prea inspirate, iar dovada este starea turismului românesc și expunerea pe plan internațional a României ca destinație de vacanță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri