Bugetul României pe 2015 depinde tot de FMI

Data publicării:
fmi-2

Ultima săptămână a fost ca un duş rece pentru întregul cabinet Ponta. Miniştrii au aflat că trebuie să pună urgent pe hârtie propriile propuneri de buget, pentru că pe 2 decembrie va sosi la Bucureşti şefa misiunii FMI, Andrea Schaechter. O sarcină cu atât mai delicată cu cât premierul şi-a luat concediu. Presiuni au venit şi din partea preşedintelui Traian Băsescu.

Fac un apel la Guvern, pentru că faptul că prim-ministrul nu se află în Bucureşti nu este o scuză. Ministere împreună cu cel de Finanţe pot pregăti, pune la dispoziţia publicului măcar proiectul de buget”, a spus Traian Băsescu.

Şi planurile oamenilor de afaceri depind de modul în care statul îşi va împărţi veniturile şi cheltuielile.

Nu uitaţi că noi am avut alegeri şi, când avem alegeri, e un tumult şi o revoluţie în România într-un pahar cu apă, că nu mai poţi s-o duci. (...) Bugetul, după părerea mea, trebuie să iasă şi destul de repede pentru că, altfel, şi instituţiile internaţionale o să ne cam scoată ochii”, a spus omul de afaceri Ion Ţiriac.

Chiar şi cu un buget pus pe hârtie, guvernaţilor tot le va fi greu să obţină acordul pentru toate promisiunile din timpul campaniei electorale, de la reducerea CAS pentru angajatori cu 5 puncte, până la majorarea pensiilor. Şi asta pentru că cineva trebuie să explice din ce resurse va fi acoperit deficitul de circa 15 miliarde de lei provocat de aceste promisiuni. O variantă ar fi fost creşterea unor taxe, scenariu dezminţit chiar de oficiali din cabinetul Victor Ponta. Deocamdată, spun ei, situaţia e sub control. Întrebat dacă s-au găsit soluţii pentru a acoperi deficitul creat de anumite măsuri Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget a spus că nu sunt probleme.

Nu se ştie însă cu ce preţ va reuşi Guvernul să respecte deficitul bugetar de 1,4% din PIB, ţinta stabilită pentru 2015. Soluţii ar fi, teoretic, spun patronii.

Ce mi-aş dori cu adevărat să văd: mai puţini bani gratuiţi, daţi de stat fără nicio speranţă că-i va recupera într-un fel sau altul, mi-aş dori să văd investiţii”, a spus antreprenorul Sergiu Neguţ.

Din păcate, chiar bugetul anului trecut e mărturie că investiţiile au fost însă sacrificate şi în 2014, iar creşterea economică este dificilă în aceste situaţii. Pentru anul viitor, autorităţile speră ca economia să avanseze cu 2,5%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri