Cum să faci rost de bani în studenţie

Data publicării:
studenti curs-1

Majoritatea oamenilor au dificultăţi mari în a-şi dea seama în ce direcţie merg veniturile de care dispun. În special cumpărăturile uzuale, cheltuielile mai mici şi aparent neimportante sunt în scurt timp uitate. La finele lunii, când se trage linie, o parte mare din banii disponibili pare să fi dispărut fără urmă. Preşedintele unei companii de educaţie financiară susţine că cei mai mulţi oameni nu ştiu încotro s-au dus 40% din veniturile proprii. Dacă nu ştiu cât şi pe ce cheltuie, de regulă nu ştiu nici câţi bani le ramân, şi, prin urmare, e imposibil să îşi dea seama ce îşi permit şi ce nu. E un cerc vicios care de fiecare dată trece prin cheltuieli prea mari şi cumpărături făcute pe negândite. Ţinerea unei evidenţe stricte a cheltuielilor e o lecţie critică la orice vârstă. 

În special generaţia conectată la telefoanele inteligente nu are nicio scuză - aplicaţii speciale de administrare a bugetului, precum LearnVest şi Mint ţin toate informaţiile necesare la doar un click distanţă fără a mai fi nevoie de tradiţionalul carneţel de cheltuieli. Dacă lipsa de disciplină financiară se tratează cu ceva organizare, mai e nevoie şi de un dram de atenţie şi cumpătare. Cumpărăturile impulsive pot fi o lovitură uriaşă în buget chiar dacă studenţii ştiu exact cât de mare sau mic e acel buget. Fie că e vorba de o mini-vacanţă pe bani puţini la munte sau de promoţii la haine, nu trebuie ignorate aspecte precum utilitatea şi posibilitatea de a le achiziţiona. Momentul ar putea să nu fie tocmai perfect chiar şi în plină campanie de reduceri iar alternativa îndatorării e mai mult decât periculoasă când veniturile bat spre zero. 

Oferte tentante vin şi de la bănci. Spre fericirea părinţilor, cardurile de credit sunt de regulă indisponibile studenţilor dar există capcane mari şi la cele de debit. La prima vedere, un anumit tip de cont sau de card la o anume bancă poate părea taxat corect, însă unele comisioane adiţionale pot fi ascunse printre zeci de alte informaţii prea puţin relevante. Pentru tineri, citirea şi răscitirea contractelor e ceva de care până recent se ocupau parinţii însă încrederea excesivă în bunavoinţa instituţiilor duce adesea la mulţi bani retraşi din cont de către bancă. Dacă îşi ţin cheltuielile în frâu şi sunt atenţi la ce decizii iau, poate cea mai bună idee pentru proaspeţii studenţi e să îşi caute slujbă cu jumătate de normă. Chiar şi câteva ore de muncă pe săptămâna pot face diferenţa în bugetul personal şi, în plus, sunt o pregatire bună pentru adevarata carieră care va începe în numai câţiva ani.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri