Cum poţi să-ţi asiguri bani suplimentari la bătrâneţe

Data publicării:
blocuri 2

Acolo, oamenii cumpără locuinţe, le plătesc ani la rând şi, la pensionare, vând sau îşi asigură un venit constant din chirie. Imobiliarele, dincolo de evoluţii sinuoase în funcţie de ce se întaâmplă, pe termene lungi, de decenii, au o singură direcţie. În sus.

Cel care se află în prima jumatate a vieţii de angajat ştie că va avea o pensie, dar nu ştie cât de mare va fi. Banii strânşi în conturile beneficiarilor de pensii private obligatorii şi facultative sunt puţini deocmadată, şi, cu timpul, se va încerca mai degrabă o eliminare a pensiilor de stat decât o majorare spectaculoasă a lor. O sursă mult mai sigură de venit pentru viitorii pensionari ar putea fi o locuinţă achiziţionată acum. 

În cea mai bună situaţie se află tinerii care deja au o locuinţă deja achitată. Un apartament primit de la parinţi, de exemplu. Acestor tineri le este mult mai uşor să cumpere o a doua locuinţă cu un credit. O pot închiria şi cu banii respectivi pot acoperi rata la bancă sau o parte din rată. În mod normal, creditul este deja achitat până când proprietarul iese la pensie şi, din acel moment, chiria devine un venit suplimentar, posibil mai mare decât pensia.

Însă nu toţi sunt atât de norocoşi. Majoritatea tinerilor sunt nevoiţi să ia un credit pentru prima şi singura lor locuinţă. Dar, cum România este o ţară de proprietari, mulţi tineri care locuiesc într-o casă luată pe credit vor moşteni locuinţa părinţilor, pe care o pot închiria la pensie.

Cei care nu se aşteaptă la o moştenire şi nu pot să-şi ia o a doua locuinţă au mai puţine şanse să îşi transforme proprietatea într-un venit suplimentar la pensie. Ei ar putea fi ajutaţi totuşi de evoluţia pieţei imobiliare. La pensionare îşi pot vinde locuinţa cumparată pe credit, dacă aceasta s-a scumpit suficient de mult, şi se pot muta într-o locuinţă mai mică şi mai ieftină, într-un alt cartier sau într-o altă localitate. Apoi pot cheltui diferenţa de bani. Desigur şi cei cu două locuinţe au opţiunea vânzarii uneia dintre ele. Însă aceasta nu este mereu cea mai bună variantă. De exemplu, dacă ar vrea sa ţină 20 de ani din banii încasaţi pe un apartament de 30.000 de euro, un proprietar nu ar trebui să cheltuiască mai mult de 125 de euro pe lună. Din chiria aceluiaşi apartament ar câştiga de 3-4 ori mai mult.Week-end plin pe litoral

Însă, cei care planuiesc să îşi folosească proprităţile pentru sporirea veniturilor la pensie, nu trebuie să ignore riscurile unui asemenea plan. În 20-30 de ani se pot întâmpla multe. De la un cutremur sau un război care să distrugă locuinţa, până la o naţionalizare care să lase proprietarul fără ea. Aşa că locuinţa ce urmează să fie exploatată la pensie, ar fi bine să fie asigurată, ceea ce reprezintă o cheltuială în plus.

Şi, nu în ultimul rând, contează localitatea în care se află. În oraşele mici, este aproape imposibil să găseşti chiriaşi pentru locuinţe, aşa că, mai puţin profitabila vânzare ar putea fi singura opţiune pentru proprietarii lor. În schimb, în marile oraşe, pe lângă faptul că valoarea proprietăţilor creşte mai rapid, există mai mulţi chiriaşi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri