Proiectul de buget, trimis în Parlament până pe 10 decembrie. Cuprinde și majorarea salariilor bugetarilor

Data publicării:
ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES-1

Foto: Agerpres

Am aprobat ieri (miercuri - n.r.) în ședința de Guvern limitele de cheltuieli pentru ordonatorii principali de credite. Urmează ca ministerele să finalizeze partea de anexe la buget, apoi îl vom pune în discuție publică, îl vom aproba și îl vom trimite la Parlament. Sperăm ca toate astea să se întâmple undeva până în 10 decembrie. Ca limite totale, acestea sunt mai mult sau mai puțin aceleași (cu cele anunțate de vechiul Guvern - n.r.). Pe partea de cheltuieli am introdus creșterea de salarii de 10%. Practic, bugetul include, în acest moment, pe partea de cheltuieli toate actele normative în vigoare, iar pe partea de venituri sunt cam similare”, a mai pus noul ministru.

Potrivit acesteia, bugetul pentru 2016 este proiectat pe un deficit în termeni ESA de 2,95% din PIB, sub limita de deficit de 3% din PIB conform criteriilor de la Maastricht.

În ceea ce privește posibilitatea de a amâna aplicarea unora dintre măsurile de relaxare fiscală anunțate de fostul Executiv, noul ministru a spus că actualul Guvern pune accent pe stabilitate și predictibilitate, iar o amânare a unor reduceri de taxe ar fi fost primită prost de mediul de afaceri. „Ceea ce noi dorim este să asigurăm o stabilitate și o predictibilitate fiscală. Pentru că exact acestea vor duce la creșterea încrederii mediului de afaceri și în general a consumatorilor în economia românească, va stimula investițiile și în cele din urmă vor duce la o creștere economică și la o convergență reală care, în cele din urmă, se va simți în mai mulți bani în buzunar, într-un standard de viață mai ridicat. Amânarea măsurilor, în special în zona de relaxare fiscală, cred că ar fi fost extrem de prost primită de mediul de afaceri”, a subliniat Anca Dragu.

Principalele măsuri fiscale care vor intra în vigoare anul viitor se referă la reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea impozitării microîntreprinderilor și scutirea de la plata impozitului pe profit pentru învățământului preuniversitar.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe un deficit de 2,8% din produsul intern brut pe cash, ceea ce corespunde unui deficit de 2,95% din PIB pe ESA în condițiile unor venituri estimate la 227,3 miliarde de lei, respectiv 30,5% din PIB și ale unor cheltuieli de 248,2 miliarde de lei reprezentând 33,3% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanțelor prezentate în 18 noiembrie.

Bugetul are la bază o creștere economică de 4,1%. Produsul intern brut este estimat la 746,6 miliarde de lei. Inflația medie anuală luată în calcul este 0,5% iar cursul mediu leu/euro este 4,44.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri