Chișinăul declină oferta de gaz a României

Data publicării:
Gazoductul Iași Ungheni.
Gazoductul Iași Ungheni. Foto: DIgi24

Premierii Victor Ponta și Iurie Leancă, la inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni, în urmă cu trei luni FOTO: Facebook Iurie Leancă

Nu am semnat încă un contract pentru furnizarea de gaze naturale. Avem două oferte - de la Romgaz și OMV Petrom. Ei propun un preţ mai mic decât Gazprom, dar, din cauza volumelor mici, contractul nu este atât de atractiv pentru companii”, a explicat ministrul Andrian Candu într-un interviu acordat agenției RIA Novosti

„Inaugurarea conductei este deocamdată un pas mai mult simbolic. Gazoductul este însă foarte important pentru securitatea energetică a Moldovei. Pentru ca să devină funcţional, mai sunt necesare unele lucrări tehnice, care vor fi finalizate anul viitor. Dar chiar și după asta, livrările nu vor fi semnificative - maximum 100-150 de milioane de metri cubi de gaze pe an şi vor suficiente pentru a satisface nevoile raioanelor de la frontieră cu România. La capacitate maximă, conducta va lucra într-o perioadă de trei-cinci ani. Mai întâi va trebui să prelungim gazoductul până la Chișinău, iar apoi să îl conectăm la conducta magistrală", a precizat ministrul, citat de energyreport.ro.

Ministrul spune că România va fi în stare să furnizeze suficient gaz Moldovei abia când va începe exploatarea gazelor în Marea Neagră. „Poate peste cinci sau șase ani, atunci când va începe producția în Marea Neagră. Numai atunci putem spune că România va fi în măsură să furnizeze Moldovei suficient gaz. Momentan, România își asigură din producția proprie doar 70-80% din consum, în funcție de anotimp, iar restul importă tot de la Gazprom”, a arătat ministrul.

Cât despre eventualul preţ al gazelor româneşti, vicepremierul moldovean menţionează că va fi de 280-290 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu 13-14% mai mic decât cel rusesc. „Trebuie să mai luăm în calcul taxele, transportul. Probabil, peste o săptămână-două vom începe negocierile cu aceste companii, întrucât au loc schimbări pe piața mondială, plus că am obținut un alt preț de la Gazprom”, a mai spus ministrul economiei.

Citiți și: Gaz mai ieftin - surpriza Gazprom pentru R. Moldova înainte de alegeri
              Șarada ministrului energiei. România preia active de la Gazprom în R. Moldova?
              UPI: Republica Moldova ar putea deveni noul front al războiului gazelor dintre Rusia şi UE
              O decizie strategică? România se pregăteşte să exporte energie electrică în Republica Moldova

Lucrările de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni au început în urmă cu un an, iar costul total al proiectului este 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro reprezintă fonduri europene. Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 kilometri are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze. Gazoductul trebuia să fie funcțional în noiembrie, potrivit declarațiilor făcute de politicieni la inaugurare.

De gestionarea gazoductului Iaşi-Ungheni urmează să se ocupe Întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz”, fondată special pentru această activitate. Numai că această întreprindere deocamdată nu a solicitat la ANRE de peste Prut licenţă pentru transportul gazului românesc, deşi practic a primit undă verde, după ce ministrul economiei, Andrian Candu, a semnat în urmă cu două săptămâni toate actele necesare şi conducta a fost predată întreprinderii în gestionare.

„Deocamdată nu este limpede dacă autorităţile moldovene au găsit soluții de compromis, după ce premierul Leancă declarase recent că Executivul şi-ar fi dat seama mult prea târziu că singurul distribuitor care trebuie să cumpere şi să preia pentru distribuire gazul românesc este compania MoldovaGaz, în care concernul rus Gazprom are influenţă importantă, ca să nu zicem decisivă”, comentează Europa Liberă.

Republica Moldova, unde vor avea loc alegeri parlamentare la 30 noiembrie, cărora le este atribuită o mare importanţă geopolitică de către mulţi observatori, importă anual circa 3 miliarde metri cubi de gaze, din care consumă doar 1 miliard, restul fiind destinat regiunii transnistrene.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri