Viitorul Astra Asigurări, decis la sfârșitul lunii iulie. ASF caută un investitor

Data publicării:
astraasig

425 de milioane de lei ar trebui să investească omul de afaceri Dan Adamescu în compania Astra Asigurări, ca să nu piardă controlul societăţii. Dacă în cel mult o lună nu va veni cu aceşti bani, firma de asigurări trebuie să atragă alţi investitori pentru a evita intrarea în faliment. Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că procedurile au fost deja demarate.

Suntem în discuţie cu câţiva investitori strategici. Decizia de investiţie e mai complicată de atât”, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

Dacă un investitor străin ar fi interesat să cumpere compania românească, îi va fi dificil să investească din cauza riscurilor care nu sunt clare”, a spus Steven Maijoor, director în cadrul Autorităţii Europene de Securitate Financiară.

Fără infuzie de capital, Astra ar trebui să urmeze calea falimentului. Aici va interveni Fondul de Garantare, pentru a-i despăgubi pe cei cu asigurări.

„Vor fi despăgubiţi, în mod special, clienţii societăţii care în mare parte se încadrează în această sumă de 450.000 de lei. Dauna medie pe RCA este de 6.000 şi ceva de lei. Consider că este o sumă rezonabilă”, a declarat Bogdan Andriescu, președintele UNSICAR.

Fondul are acum rezerve de aproape 1 miliard de lei, iar despăgubirile Astra se ridică la aproape 800 de milioane.

Consecinţa o să fie simplă. Pentru o perioadă de 4-5 ani, contribuţia societăţilor către Fondul de Garantare va fi majorată la 5-6, poate chiar 10 la sută. Rezultatul clar va fi majorarea primelor de asigurare. Adică ne place, nu ne place, tot în cârca asiguraţilor o să fie, nu există altă soluţie”, susține Cristian Constantinescu, specialist în piaţa de asigurări.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, exclude preluarea Astra Asigurări de către stat: „Nici nu ar putea, nici nu s-a discutat, nici nu cred că e bine. Astra este o companie bună, are forţă de vânzări, de distribuţie, are paletă de produse, profesioniști”.

Astra este al treilea asigurator din România, cu aproape 4,6 milioane de clienţi. Şi este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri