Kilometrul 0. Analiza EXODULUI. România este ferită de fluxurile de refugiaţi pentru că nu este în spaţiul Schengen. Germania vrea mână de lucru ieftină

Data publicării:
refugiati grecia macedonia - GettyImages - 24 august 15-3

De ce toţi refugiaţii au ca ţintă Germania?

S-a zvonit că cel mai bine se trăieşte în Germania şi ei vor să ajungă acolo. Mi se pare o absurditate. Există înca in vigoare o reglementare de la Dublin care spune ca atunci când soseşti ca refugiat într o ţară, acolo te înregistrezi ca refugiat. Toate lucrurile astea neglijează ideea fundamentală că în fiecare ţară avem democraţie, alegeri, opinie publică şi considerente care nu pot fi date deoparte pentru că sosesc sute de mii de oameni. În Franţa, riscul e să ai un partid sau lider ca Le Pen care sa ajunga presedinte - argumentează Christian Mititelu.

Politologul Cristian Pârvulescu continuă această idee: Europa nu este nepregătită. Nepregătite sunt ţările prin care are loc tranzitul. Merkel a facut anuntul că Germania are capacitatea de a găzdui anul acesta până la 800.000 de refugiati. Germania întotdeauna a fost deschisă, la fel şi ţările nordice. Dacă vrobim de trasee, sunt doua trasee: cel mai important nu e cel prin Balcani, ci cel care pleacă din Tunisia şi Libia spre Malta şi spre Italia. Marea Mediterană a devenit anul acesta mormântul pentru zeci de mii de refugiati. Marocul are în momentul de faţă aproape 3 milioane de refugiaţi africani şi din ţară de tranzit a devenit o destinaţie. Incearcă să îi integreze... România nu face parte din traseul Balcanilor şi nici nu va putea face. Putea fi afectată de refugiaţii din Ucraina, dar s-au refugiat în Rusia şi Polonia, Romania e ferită.

Christian Mititelu întăreşte: România e ferită şi pentru că nu e în Schengen.

Fostul director al departamentului Romania din cadrul BBC, Christian Mititelu, a făcut chiar o mărturisire în timpul emisiunii: "Şi eu am fost refugiat! Am văzut ce se întâmplă cu gospodăriile oamenilor când vin sute de mii de oameni prin gospodăriile lor. E o situaţie foarte proastă. Eu am fost refugiat în '69 şi am ajuns în Austria, şi când am ajuns în Austria nu m-am declarat refugiat pentru că mă băga în lagăr. Am stat şi am aşteptat până am primit o invitaţie din Franţa. Nu puteam să mă plimb eu liber prin Europa..."

Sistemul cere ca refugiatul să facă o cerere, să ceara viza, să aiba o garanţie din partea rudelor şi Germania îi va primi. Germania are o politica sinucigasa. Toate aceste valuri sunt rezultatul unor presiuni ale oamenilor de afaceri. Oamenii de afaceri au vrut mână de lucru ieftină. Argumentele economice sunt foarte puternice, dar nu există numai argumente economice, ci şi sociale, culturale şi la un moment dat o să ai o reacţie a populaţiei - spune Christian Mititelu.

Problema refugiaţilor are şi o dimensiune morală. Într-o ţară ca Germania, şi nu numai, unde natalitatea a scăzut foarte mult, oamenii vor să traiască bine, nu vor să se încurce cu mulţi copii, s-a acceptat ca tinerii nu mai au responsabilitatea să îi intreţină pe cei bătrâni. Se trăieşte mai mult şi fondurile de pensii vor intra in mare dificultate dacă nu ai un nou val de contribuabili. Si atunci, din aceste motive economice şi cu un substrat moral şubred, inviţi în Europa o populaţie numeroasă care se va integra mai uşor sau mai putin uşor în următorii zeci de ani - concluzionează jurnalistul.

Puteţi urmări aici ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ a emisiunii de duminică, 30 august.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri