Doi români, suspectaţi a fi călăuze ilegale pentru refugiaţi, reţinuţi în Austria

Data publicării:
refugiati imigranti 2 - GettyImages - 27 august 15-3


UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe confirmă, printr-un comunicat, implicarea celor doi cetăţeni români, dar precizează că niciunul dintre ei nu a solicitat asistenţă consulară.

La solicitarea Ambasadei României la Viena, autorităţile austriece au confirmat că a fost reţinut un cetățean român în localitatea Braunau.

Cetăţeanul român era şoferul unui camion în care au fost descoperite mai multe persoane. Cetăţeanul român în cauza nu a solicitat până în acest moment asistenţă consulară din partea misiunii diplomatice române.

Totodată, autorităţile austriece au confirmat că, un alt cetăţean român a fost reţinut pentru trafic de persoane în Salzburg. Acestea era şoferul unui camion în care se aflau mai multe persoane.

Poliţia austriacă, cu sprijinul ataşatului de interne din cadrul Ambasadei României la Viena a verificat identitatea cetăţeanului implicat în incident prin procedura cooperări polițienești internaţionale.

De asemenea, nici acest cetăţean român nu a solicitat până la acest moment asistenţă consulară.

Ambasada României la Viena menţine legătura cu autorităţile austriece în cele două cazuri.


Poliția a oprit vehiculul într-un mic orășel austriac de lângă granița cu Germania, St Peter am Hart. Șoferul în vârstă de 29 de ani a fost arestat. 

La granița dintre Serbia și Ungaria au loc cele mai multe racolări din partea acestor traficanți de persoane, pentru că foarte mulți dintre refugiați încearcă să evite contactul cu autoritățile maghiare și, de asemenea, să evite să intre în Uniunea Europeană pe cale oficială pentru că le este teamă că odată luați în evidențe, amprentați, ei ar putea fi trimiși înapoi.

Tânărul în vârstă de 29 de ani care a fost prins în zona de nord-vest a Austriei a încercat în primă fază să fugă de oamenii legii, în momentul în care poliția a ajuns în spatele mașinii pe care o conducea.

Pe de altă parte, traficanții de persoane știu că unii migranți dispun de bani și sunt dispuși să plătească oricât să ajungă în vestul Europei. Serbia nu depune deocamdată niciun fel de efort de a stopa aceste racolări și în același timp încearcă să scape cât mai repede de refugiați. Odată intrați pe teritoriul Serbiei, chiar autoritățile îi îmbarcă și îi mută în apropierea frontierei cu Ungaria.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri