Jean-Claude Juncker: Poporul grec nu trebuie să se sinucidă din teama de moarte

Data publicării:
JUNCKER TSIPRAS

Oficialul de la Bruxelles a acuzat executivul elen că le prezintă grecilor o imagine deformată a acordului propus de creditori.

Preşedintele Comisiei a subliniat că în propunerea făcută nu s-a cerut tăierea pensiilor, aşa cum spune Alexis Tsipras.

Jean Claude-Juncker s-a declarat trădat de actuala conducere a Greciei, care ar fi beneficiat de un sprijin financiar ulterior de 35 de miliarde de euro, dacă ar fi acceptat planul Eurogrupului.

Declarațiile lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene:

- Nu este un joc de poker. Nu e vorba de cine câştigă şi cine pierde. Ori câştigăm cu toţii, ori avem toţi de pierdut. Din punctul meu de vedere, în zona euro vor rămâne 19 ţări, şi vom deveni şi mai numeroşi în anii care vor veni.

- După toate eforturile pe care le-am făcut, după toate eforturile depuse de Comisia Europeană şi de celelalte instituţii implicate, mă simt puţin trădat.

- Pentru mine, ieşirea Greciei din Zona Euro nu a fost şi nu va fi niciodată o opţiune. Dar aşa cum le-am spus mereu şi prietenilor mei din Grecia că atunci când spun asta, nu ar trebui să creadă că voi scoate o soluţie finală. Nu a fost niciodată vorba de un ultimatum de genul "Acceptaţi sau plecaţi!"

- Nu a fost vorba niciodată de tăierea salariilor şi nu i se poate permite nimănui să lase această impresie. Nu există tăieri de pensii în aceste program. Chiar şi guvernul grec este de acord că sistemul de pensii trebuie reformat pentru a deveni sustenabil.

- Aş cere poporului grec să voteze "Da" (pentru planul de reforme - n.r.), pentru că acest lucru va da un mesaj clar atât pentru Grecia, cât şi pentru celelalte ţări din Zona Euro. Iubesc enorm poporul grec, dar nu trebuie să se sinucidă din teama de moarte.

Guvernele din Franţa şi Germania şi-au reunit de urgenţă miniştrii

În aceste condiţii, Grecia ar putea intra mâine în incapacitate de plată, dacă nu-şi achită datoria către FMI. Negociatorii europeni cer Atenei să accepte lista cu reforme, însă premierul grec Alexis Tsipras îi acuză pe creditori că vor să şantajeze Grecia. El a anunţat, totodată, că băncile şi bursa vor sta închise toată săptămâna, ceea ce a provocat reacţia imediată a pieţelor financiare, care au deschis în scădere.

În ciuda retoricii tot mai războinice a premierului grec Alexis Tsipras, conducerile statelor din zona euro s-au declarat în continuare deschise la dialog.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Europa trăieşte datorită capacităţii sale de a face compromisuri. Dacă ne pierdem capacitatea de a face compromisuri, atunci Europa este pierdută.

Francois Hollande, preşedintele Franţei: Sper că, dacă Guvernul grec hotărăşte acest lucru, negocierile pot fi reluate. Dar depinde numai şi numai de el să hotărască acest lucru. Franţa este în continuare disponibilă pentru ca dialogul să poată fi reluat.

Pierre Moscovici, comisar european pentru Economie: Ne aflăm la numai câţiva metri, la numai câţiva centimetri de un acord cu domnul Tsipras. Trebuie să continuăm discuţiile, iar Comisia Europeană are în continuare porţile deschise.

Există, însă, şi condiţii pentru redeschiderea negocierilor, chiar şi în al douăsprezecelea ceas.

Luis de Guindos Jurado, ministrul spaniol al Economiei: Suntem în continuare deschişi la dialog, aşa cum am făcut-o tot timpul, întindem în continuare mâna Greciei, dar în cadrul respectării unor reguli, care nu au fost stabilite printr-o voinţă arbitrară a instituţiilor financiare, ci sunt norme necesare pentru buna funcţionare a Zonei Euro şi pentru ca Grecia să-şi redobândească încrederea în sine şi creşterea economică.

Pe de altă parte, sunt voci care nu mai cred în recuperarea Greciei.

Guenther Oettinger, comisar european din partea Germaniei: Din această dimineaţă se poate vedea ce se întâmplă atunci când un guvern acţionează iresponsabil. Prin închiderea băncilor, viaţa de zi cu zi ajunge într-un blocaj. Vrem să păstrăm Grecia în Zona Euro, dacă acest lucru este posibil. Această posibilitate este, însă, mai mult decât îndoielnică.

Reacţiile oficialilor europeni vin după discursul virulent al premierului grec Alexis Tsipras, în care acesta a anunţat închiderea băncilor.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: Refuzul de a prelungi împrumutul extern şi încercarea de a anula o procedură democratică este un act profund jignitor şi ruşinos pentru tradiţiile democratice ale Europei.

Închiderea băncilor şi a bursei din Grecia a avut efecte imediate pe pieţele bursiere. Bursa de la Paris a deschis cu o scădere de aproape 5 procente, cea din Germania cu aproape 4 la sută, iar cea din din Marea Britanie cu 2 la sută. Efectele s-au resimţit şi în Japonia. Bursa din Tokyo a închis şedinţa de tranzacţionare cu o scădere de 3 la sută.

Citiți și
Criza din Grecia. Cel mai slab leu din ultimele cinci luni în raport cu euro și dolar
Băncile din Grecia rămân închise o săptămână. Retragerile din bancomate sunt limitate la 60 de euro pe zi
Primul stat care cere băncilor să-și retragă banii din Grecia
MAE: Românii care merg în Grecia să aibă suficienți bani asupra lor!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri