Ministru francez: Toate celelalte 27 de state din UE vor sprijini operațiunile externe ale Franței

Data publicării:
Jean Yves Le Drian foto twitter 25 11 2015

Foto: Twitter

Fiecare dintre celelalte 27 de țări (din UE) a decis să aducă un sprijin Franței, fie sub forma unei contribuții directe în teatrul de operațiuni sirian, fie sub forma unui sprijin indirect pentru operațiunile noastre din Levant sau a unui sprijin indirect în alte teatre de operațiuni unde sunt angajate forțele franceze”, a declarat oficialul francez. El nu a precizat însă natura acestui ajutor, solicitat de Paris după atentatele teroriste de la 13 noiembrie din capitala franceză, soldate cu 130 de morți și peste 350 de răniți. Aceste atentate au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, care controlează suprafețe întinse în Irak și Siria.

Până acum, Germania a anunțat că va trimite 650 de soldați în Mali, în timp ce Marea Britanie a pus la dispoziția avioanelor de vânătoare franceze baza sa militară din Cipru.

Ajutorul din partea celorlalte țări membre ale UE pentru Franța ne va permite „o reducere a forțelor noastre, o reorientare și o mai bună folosire a posibilităților noastre”, a adăugat Jean-Yves Le Drian, în cursul unei dezbateri în Adunarea Națională consacrată oportunității prelungirii cu trei luni a angajamentului militar francez în Siria.

Această acțiune colectivă la nivel european inițiată de Franța, prin activarea articolului 42-7 al Tratatului de la Lisabona, este o veste importantă”, a mai menționat ministrul francez.

Săptămâna trecută, Franța a invocat articolul 42-7 din tratatele europene, care prevede o clauză de solidaritate în caz de agresiune asupra unui stat membru UE.

Tratatul precizează că statele membre acționează solidar atunci când unul dintre ele este victima unui atac terorist sau a unei calamități naturale sau produse de om. Clauza respectivă prevede că statele UE vor acționa în comun, în spirit de solidaritate, în cazul în care un stat membru este victima unor catastrofe naturale (precum secetă, inundații, cutremure), același principiu aplicându-se și în cazul în care un stat membru este supus atacurilor teroriste.

În toate aceste cazuri, potrivit Tratatului de la Lisabona, Uniunea Europeană mobilizează, pe baza clauzei de solidaritate, toate instrumentele de care dispune, inclusiv mijloacele militare puse la dispoziția sa de statele membre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri