Eurogrup refuză noi concesii pentru Grecia

Data publicării:
greva grecia mediafax

ACTUALIZARE 18:45 Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a spus că refuzul Eurogrup de a prelungi planul de ajutor pentru Grecia riscă să aducă „un prejudiciu permanent” întregii zone euro.

El a explicat într-o conferință de presă că guvernul său nu are mandat să accepte planul de măsuri dorit de creditori, însă spune că ușa negocierilor nu este închisă. Varoufakis s-a prevalat de rezultatul alegerilor care a adus, totuși, la putere Syriza. „Noi am fost aleși cu doar 36 la sută din voturi”, a spus Varoufakis, insistând că de aceea este nevoie de referendum. „Poporul trebuie să ne spună ce să facem”, a motivat el.

ACTUALIZARE 18:20  Miniştrii de finanţe din zona euro au refuzat sâmbătă să prelungească programul de ajutor pentru Grecia, care are ca termen-limită data de 30 iunie. Atena ceruse această prelungire pentru a putea organiza referendumul convocat pentru 5 iulie, la care alegătorii ar urma să se pronunțe asupra măsurilor de austeritate cerute de creditorii Greciei.

Șeful Eurogrup,Jeroen Dijsselbloem, a anunțat că Atena ceruse o amânare de o lună, dar a subliniat că programul de asistență financiară al Greciei expiră la 30 iunie.


„Sunt surprins în mod neplăcut de hotărârea Guvernului grec care, aparent, a respins ultimele propuneri făcute de cele trei instituţii. Este o decizie nefericită pentru Grecia, pentru că au blocat astfel continuarea negocierilor, deşi eu vedeam această cale deschisă în continuare”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup.

Grecii se tem de eşecul negocierilor şi îşi retrag economiile din bănci. Ei vor fi consultaţi printr-un referendum cu privire la acordul dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali, iar votul ar urma să aibă loc pe 5 iulie.

„Cu puțin timp în urmă, am convocat o ședință de guvern în care am propus să ținem un referendum, astfel încât poporul elen să decidă în mod suveran. Propunerea a fost unanim acceptată. Mâine, Parlamentul se va reuni în ședință extraordinară pentru a valida propunerea Consiliului de Miniștri de a organiza un referendum duminica viitoare, 5 iulie, cu întrebarea: acceptați sau respingeți planul creditorilor? L-am anunțat deja pe președintele Republicii despre decizia mea, dar i-am sunat și pe președintele Franței, pe cancelarul german și pe președintele Băncii Centrale Europene”, a declarat, vineri noaptea, premierul Alexis Tsipras.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...