Scrutin în vreme de război. Ucrainenii sunt chemaţi la urne să îşi aleagă parlamentarii

Data publicării:
ukraina

Ultimele sondaje de opinie dau drept câştigător detaşat partidul actualului preşedinte.

O femeie pilot care este în închisoare în Rusia, un jurnalist de investigaţii, un fost ministru al fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, sau Darth Vader, toţi se luptă pentru a face parte din viitorul parlament de la Kiev.

Cei mai mulţi promit că vor continua apropierea de Uniunea Europeană şi că vor întoarce definitiv spatele Rusiei. Aşa gândesc şi cei mai mulţi dintre ucraineni. Pentru mulţi dintre ei la aceste alegeri parlamentera există o sigură opţiune.

Ultimele sondaje de opinie arată că Blocul Poroşenko, formaţiunea actualului preşedinte --conduce în preferinţele alegătorilor, cu 30 % din opţiuni.

Imediat în preferinţele electoratului se situează "Partidul Radical" a lui Oleg Leaşko, un populist de dreapta care a criticat vehement decizia lui Petro Poroşenko de a le acorda separatiştilor din estul Ucrainei o autonomie sporită. Mesajul anti-Poroşenko ar putea să îi aducă peste 10% din voturi.

Nu la fel de bine stă în sondaje gruparea fostului premier Iulia Timoşenko. Partidul său ar putea rata la mustaţă intrarea în parlament, în timp ce Marii perdanţi ai acestor alegeri se anunţă a fi adepţii fostului preşedinte Viktor Ianukovici. Mulţi dintre ei s-au reorganizat într-o grupare intitulată Blocul Opoziţiei, dar nu sunt cotaţi cu şanse prea mari de a ajunge în Parlament.

Sunt nişte alegeri speciale din multe puncte de vedere. Ceea ce vedem acum în Ucraina este că au loc alegeri parlamentare în condiţiile în care unele regiuni sunt ilegal anexate de Rusia, sunt regiuni în care este stare de război”, a declarat Kent Harstedt, reprezentant OSCE.

Nici în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în luna martie, nu se va putea vota. Cu toate acestea Rusia dă asigurări că va recunoaşte aceste alegeri legislative.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri