Arabia Saudită trece la austeritate

Data publicării:
petrol

Pentru politica saudită, înjumătăţirea preţului la petrol e ca un duş cu apă rece. După mai bine de un deceniu în care în fiecare an s-a cheltuit mult peste ce prevedea iniţial bugetul de stat, acum Arabia Saudită trece la măsuri de austeritate.

The Guardian citează o scrisoare a regelui Salman către ministrul de Finanţe, în care trasează directive urgente de reducere a cheltuielilor bugetare. Afectate sunt toate ministerele. Regele a trimis instrucţiuni pentru suspendarea oricărui proiect nou de investiţii, reducerea cheltuielilor cu infrastructura, blocarea promovărilor în funcţie, a exproprierilor precum şi interzicerea contractelor noi de închiriere.

Se caută toate modalităţile posibile de a face economii. Inclusiv prin interzicerea achiziţiei de maşini noi sau de mobilier. În ultimul trimestru al anului, cheltuielile de călătorie ale oficialilor şi vizitele de afaceri nu trebuie să coste mai mult de 15% din bugetul alocat.

Din 2000 şi pînă în prezent, Arabia Saudită a depăşit chletuielile bugetare programate în fiecare an, în medie cu 15 procente.

Diferenţa e ca acum banii nu mai vin aşa de uşor. Ieftinirea barilului de ţiţei Brent - de la 115 dolari cât era vara trecută la aproximativ 54 cât e în prezent - a tras o gaură în bugetul Arabiei Saudite. Anul trecut a înregistrat un deficit de peste 3%, dar se estimează că în acest an minusul va fi uriaş, de cel puţin 20 de procente.

Anul trecut deficitul a fost ajutat și de dorinţa lui Salman de a răsfăţa populaţia la urcarea sa pe tron. De exemplu, funcţionarii publici au primit drept premiu un salariu în plus. Funcţionarii însă sunt 1,3 milioane la număr, adică 12% din totalul populaţiei cu loc de muncă.

Un alt document scurs în presă sugerează că bugetarii ar putea fi mult mai ghinionişti în acest an: ministerele ar trebui să nu mai facă nicio plată pe anul 2015 după data de 15 noiembrie, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la salariile funcţionarilor pentru cele șase săptămâni care rămân până la finele anului.

Totuşi, măsurile dureroase încă nu au venit. Analiştii se aşteaptă la reforme în piaţa energiei, reforme care ar aduce creşteri de preţuri. În paralel, sectorul public s-ar putea restrânge, ar putea fi daţi oameni afară, bonusurile ar fi diminuate, poate şi salariile.

E nevoie de aceşti paşi fiindcă Arabia Saudită cheltuiește mai mult decât câştigă. Momentan o ţin pe linia de plutire rezervele uriaşe, câştigate în anii cu petrol ieftin, dar banii dispar repede. Alte surse de venit in afara petrolului nu prea sunt, economia e nediversificată, iar taxele nu prea există.

Pentru a nu avea deficit bugetar, saudiții au nevoie ca petrolul să coste 110 dolari pe baril, dublu faţă de cât e acum.

Cotaţia necesară e atât de mare și fiindcă Arabia Saudită îşi cumpără cu bani grei influenţa în regiune. În plin tumult economic, trimite ajutoare financiare Egiptului și, în paralel, susţine un război în Yemen.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri