Avion rusesc doborât de turci. Mărturiile pilotului care a supraviețuit

Data publicării:
pilot

ACTUALIZARE 00:01. „Piloţii noştri au tras după ce avionul nu a răspuns somaţiilor date”. Aceasta e explicaţia dată de oficiali ai armatei turce, în faţa reprezentanţilor militari ai Moscovei la Ankara. Cele două părţi s-au întâlnit în această seară pentru a discuta incidentul, iar Turcia s-a arătat gata pentru orice fel de cooperare. Tot armata turcă, într-o explicaţie surprinzătoare, susţine că nu a ştiut că aparatul doborât aparţinea Moscovei. Rusia spune însă că doborârea avionului său de către aviaţia turcă a fost un gest premeditat şi provocator.


Konstantin Murakhtin, pilotul avionului rusesc doborât de Turcia: „Am mai efectuat misiuni de luptă în acea zonă şi nu doar o dată, ştiu zona ca pe propria mână. Am efectuat misiuni militare şi foloseam aceeaşi rută pentru a reveni la baza aeriană. Ca pilot, ştiu fiecare contur. Pot chiar să pilotez fără instrumente.

Zburam la o altitudine de 6.000 de metri. Cerul era senin. Cum spunem noi "milion la milion". Înainte de lovitura rachetei, zborul era în totalitate sub controlul meu. Am văzut perfect pe hartă şi pe pământ unde erau graniţele şi unde ne aflam noi. Nu exista pericolul să intrăm în spaţiul aerian al Turciei.

În realitate, nu au existat deloc avertismente nici pe radio, nici vizuale. Nu a existat niciun fel de contact. De aceea, ne aflam pe ruta militară, ca de obicei. Trebuie să înţelegeţi care este viteza unui bombardier şi care este viteza unui G-16. Dacă voiau să ne avertizeze, puteau să zboare paralel cu noi, dar nu au făcut aşa. Racheta a lovit din senin coada avionului nostru, nu am observat-o la timp, pentru a efectua o manevră anti-rachetă.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri