Robert D. Kaplan: „România este sănătoasă din punct de vedere politic, într-o manieră în care celelalte state de-a lungul Rimland-ului opus Rusiei nu sunt”

Data publicării:
kaplan


Alina Matiș, jurnalist Digi24: De ce credeţi că Statele Unite tocmai au lansat în România scutul anti-rachetă, în vreme ce în Polonia abia au început construcţiile?

Robert D Kaplan, analist politic, scriitor american: În ultimii doi ani şi mai ales în ultimele săptămâni, ultimele luni, a existat o răsturnare de strategie în Administraţia Obama.

Alina Matiș, jurnalist Digi24: Credeţi, totuşi, că România capătă un loc fruntaş în această strategie nouă, în faţa Poloniei?

Robert D Kaplan, analist politic, scriitor american: Dacă vă uitaţi la Polonia, are acum un guvern de dreapta care se joacă cu Constituţia. Acest lucru enervează Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană foarte mult. Ungaria a căzut într-un neo-autoritarism. Bulgaria e, ca să spunem aşa, compromisă, din cauza instituţiilor sale foarte slabe şi a infiltrărilor ruşilor. Prin urmare, România este foarte importantă. România reprezintă o oportunitate pentru Statele Unite, deoarece are un guvern moderat, format din tehnocraţi, are un preşedinte pro-occidental. România este, deci, sănătoasă din punct de vedere politic, într-o manieră în care celelalte state de-a lungul Rimland-ului (bordura maritimă a Europei, n.r.) opus Rusiei nu sunt. E, într-un fel, ca şi cum Statele Unite şi România s-au descoperit reciproc.

Interviul integral cu Robert D. Kaplan, în Jurnalul de seară de azi, începând cu ora 21.30. Autorul american analizează evoluţia politică a României şi rolul ţării noastre în această regiune din ce în ce mai tulbure. Kaplan mai vorbeşte, în interviul pe care l-a acordat Digi24, şi despre pericolul reprezentat de Rusia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri