Ministrul rus de Externe: „Suntem un popor politicos - nu venim, dacă nu suntem invitaţi”

Data publicării:
serghei lavrov - GettyImages - 13 august 2015-2

ACTUALIZARE. „După cum ştiţi, suntem un popor politicos - nu venim, dacă nu suntem invitaţi”, a spus, într-o conferință de presă, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Dialog reporteri – Serghei Lavrov:

- Rusia a bombardat grupări ale opoziţiei care au primit susţinere din partea CIA. Le consideraţi grupări teroriste?

- Afirmaţi acest lucru ca şi cum ar fi unul real? Ştiţi ceva ce eu nu ştiu? Au fost relatate multe lucruri. Spre exemplu, în timpul crizei din Ucraina, unele posturi TV respectate au transmis imagini ca şi cum acestea ar fi fost din Ucraina. Mai târziu şi-au cerut scuze şi au spus că acele imagini au fost filmate în urmă cu câţiva ani în Irak. Ministrul rus al Apărării a prezentat un raport complet asupra ţintelor lovite. Am ţintit depouri şi locuri cu armament deţinute de ISIS.

Nu considerăm Armata Liberă Siriană o grupare teroristă. Credem că Armata Liberă Siriană ar trebui să facă parte din formatul de negociere politică, asemenea altor grupuri care activează acolo alcătuite din sirieni care formează opoziţia patriotică. Acesta este un lucru necesar pentru ca procesul politic să se poată desfăşura şi să fie sustenabil.

Nu poţi îndepărta sentimentul că baza legală a activităţii coaliţiei în Siria este una extrem de şubredă. Nu poţi acţiona fără un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU şi fără consimţământul ţării în discuţie. Noi am spus încă de la început, atunci când coaliţia internaţională a fost formată, că este o greşeală să nu se facă apel la Consiliul de Securitate, o altă greşeală a fost aceea de a nu implica Guvernul sirian. Dacă ar fi venit în Consiliu, cred că am fi putut să ajungem la o înţelegere care să fie acceptabilă pentru toţi.

Nu plănuim să ne extindem raidurile aeriene în Irak. Nu am fost invitaţi, nu ni s-a cerut aşa ceva. După cum ştiţi, suntem un popor politicos - nu venim, dacă nu suntem invitaţi.


A fost pentru a doua zi consecutiv când aviaţia rusă a bombardat poziţii ale teroriştilor din Statul Islamic. Sau cel puţin aşa susţin oficialii de la Moscova, fiindcă puterile occidentale spun că de fapt, vizaţi au fost rebelii care luptă împotriva preşedintelui Bashar al-Assad.

Cu toţii ne dorim o Sirie democratică, unită, seculară. O Sirie care este cămin pentru toate grupurile etnice şi confesionale, ale căror drepturi sunt garantate, însă avem disensiuni în privinţa modului în care putem ajunge acolo”, a spus Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Avem îngrijorări în privinţa naturii şi tipului ţintelor şi trebuie să clarificăm lucrurile în această privinţă. În mod evident trebuie vizat ISIS şi ne-ar îngrijora dacă acest lucru nu s-ar întâmpla”, a spus și John Kerry, secretarul de Stat al SUA.

Opinia americanilor este împărtăşită şi de liderii opoziţiei siriene, care susţin că raidurile au vizat zone civile şi poziţii ale rebelilor susţinuţi de Statele Unite.

„Scopul Rusiei nu este de a lupta contra ISIS, ci de a prelungi viaţa regimului sirian. Cât timp Bashar al-Assad rămâne la putere, vor fi şi mai multe crime”, a spus Khaled Khoja, liderul Coaliţiei Naţionale Siriene.

Rusia, în schimb, nu ia în calcul răsturnarea regimului de la Damasc, dar i-a cerut liderului sirian să fie pregătit pentru un compromis. Iar în ciuda diferenţelor de opinie dintre Washington şi Moscova, preşedintele Vladimir Putin susţine că trupele sale îşi coordonează atacurile din Siria cu Pentagonul şi cu serviciile americane de contrainformaţii.

Situaţia din Siria tinde să devină, însă, mult mai complicată. Potrivit unor surse, sute de militari iranieni luptă de partea lui Bashar al-Assad, alături de membrii organizaţiei Hezbollah şi de luptători ai miliţiilor şiite din Irak. Toate aceste trupe ar acţiona la sol împotriva rebelilor, sprijinite din aer de avioanele Rusiei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...