Consilierul italian care a bătut un român afirmă că nu este xenofob: "Aş fi pregătit să dau doi pumni oricui - român, italian"

Data publicării:
Anthony Aliano facebook 1

"Mult zgomot pentru nimic. Sunt uimit de acest scandal izbucnit după o simplă acţiune de apărare la o tentativă de agresiune materială şi fizică. Nu mă simt în niciun fel afectat de acuzaţiile stupefiante de xenofobie aduse de Ministerul român de Externe şi sugerez utilizarea oricărui instrument de reprimare util pentru anumite elemente care, indiferent de naţionalitate, aduc atingere onoarei unui popor", a reacţionat consilierul municipal Anthony Aliano, potrivit IlPescara.it, citat de Mediafax.

"Aş fi pregătit să îi dau doi pumni oricui, român, italian, politician sau cosmopolit, care ar recurge la violenţă cu aroganţă. (...) Pentru a demonstra că nu am niciun sentiment discriminatoriu, pot spune că am încredinţat educaţia copiilor mei unei educatoare care are cetăţenie română. Le mulţumesc tuturor cetăţenilor români şi italieni care, înţelegând ce mi s-a întâmplat, au manifestat solidaritate şi indignare faţă de atitudinea infracţională", a subliniat Aliano.

Antonio Razzi, un senator al formaţiunii de centru-dreapta Forza Italia, condusă de Silvio Berlusconi, a prezentat scuze pentru atitudinea consilierului municipal Anthony Aliano, care s-a lăudat pe Facebook că a bătut un român, cerând demisia acestuia. "Cine gândeşte în acest mod nu poate fi binevenit în partidul Forza Italia, noi suntem în favoarea pluralismului şi ospitalităţii, susţinem atitudini de respect şi solidaritate, nu confruntările: acest domn Aliano ar face bine să demisioneze imediat", a declarat senatorul Antonio Razzi.

Senatorul italian a prezentat scuze pentru acest incident ambasadorului României în Italia, Dana Constantinescu.

Anthony Aliano, de profesie avocat şi membru al Consiliului municipal al oraşului italian Montesilvano (centru), s-a lăudat vineri pe Facebook că i-a aplicat "doi pumni de calitate superioară" unui pieton român care îi lovise maşina cu piciorul, răzbunându-se şi pentru că ar fi fost tratat rău în România. "Astăzi (vineri - n.red), în timp ce mergeam spre serviciu, un român cred (aşa părea după limbajul vulgar) îmi traversează strada cu un câine mare care îl trăgea înainte cu viteză, iar el, nereuşind să se sincronizeze cu trecerea mea, îmi trage un şut puternic în maşină", a scris, pe propria pagină de Facebook, Anthony Aliano, consilier municipal în oraşul Montesilvano (regiunea Abruzzo, centrul Italiei). "Morala fabulei: am coborât din maşină şi i-am aplicat doi pumni de calitate superioară", a precizat consilierul municipal, de profesie avocat. "Şi i-am spus: când am fost eu în România cu serviciul (timp de şase luni), m-au tratat rău, deşi am fost respectuos. Noi, în Italia, vă permitem să staţi pe străzi, să furaţi, să comiteţi violuri, infracţiuni, să prostituaţi minori.. Dar istoria se va schimba !!! (...) PS. Acum, să spuneţi că sunt eu rasist!", a adăugat consilierul, citat de site-ul de ştiri PrimaDaNoi.it. Ulterior, reacţionând la un comentariu făcut la mesajul postat, oficialul local italian a scris: "L-am lovit cu atâta satisfacţie! Şi nu îmi este ruşine. Să fie un exemplu şi pentru alţi politicieni! Iar laşul a luat-o la fugă". Postarea politicianului italian primise, până sâmbătă după-amiază, cel puţin 88 de "aprecieri" din partea "prietenilor" săi de pe Facebook, iar cele mai multe dintre cele peste 40 de comentarii erau favorabile gestului făcut de el.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacţionat, duminică, la afirmaţiile jignitoare la adresa românilor ale politicianului italian. "Considerăm inadmisibilă atitudinea exprimată de un politician, reprezentant al administraţiei locale din Italia, ale cărui afirmaţii injurioase la adresa unui presupus român denotă o evidentă atitudine xenofobă şi prejudecăţi grave la adresa cetăţenilor români în ansamblu, fiind in acelaşi timp un îndemn direct la violenţă. Este inacceptabil ca un oficial al administraţiei locale a unui stat membru UE, prieten şi partener, să se exprime, chiar şi pe o reţea de socializare, în acest mod denigrator faţă de alţi cetăţeni europeni, faţă de români", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, remis Mediafax.

De asemenea, MAE susţine că afirmaţiile politicianului italian, "cu evidentă conotaţie xenofobă, afectează şi decredibilizează rolul de model şi de reper moral pentru comunitate pe care orice ales local într-o administraţie europeană ar trebui să şi-l asume", subliniază MAE. "România respinge orice manifestare prin care cetăţnii săi sunt discriminati, etichetaţi jignitor şi denigraţi în societăţle europene în care au ales să trăiască, exercitandu-şi drepturile egale cu toţi ceilalţi cetăţeni europeni. Din această perspectivă, România nu va ezita să se disocieze şi să condamne public atitudini de tipul celei menţonate, care promovează xenofobia însoţită de violenţă şi care, în mod deliberat, stimulează manifestari şi poziţii politice extremiste, în contrast total cu valorile europene", precizează MAE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri