Experții conturează profilul unui nou tip de terorist: lupul singuratic

Data publicării:
atacator

Acest tip de terorism a apărut imediat după atentatele de la 11 septembrie. Ofensiva mondială împotriva atacatorilor a născut o nouă generaţie de criminali sângeroşi şi fără teamă. Au înţeles că va fi mult mai greu să pregătească atentate la scară largă. Scopul lor, spun experţii, nu este să comită asasinate în masă, ci să semene groază în rândul inamicului.

„Lupul singuratic, ca tipologie de terorism, este o persoană care acţionează singură, fără ajutorul sau sprijinul unei guvern sau a unei organizaţii. Unii se radicalizează în armată, alţii la locul de muncă sau în mediul online”, explică Mark Hamm, profesor Universitatea de Stat din Indiana.

Numărul teroriştilor singuratici a crescut mult odată cu tensionarea situaţiei din Orientul Mijlociu şi cu apariţia grupării Stat Islamic. Tot mai mulţi occidentali convertiţi la Islam se alătură cauzei crude a organizaţiilor teroriste.

„Mai bine de două mii, trei mii de europeni se duc sau au fost în Siria unde sunt antrenaţi, se alătură unor grupări agresive care îmbrăţişează un fel de ideologie de spălare a creierului. Când unii dintre ei se întroc, pentru că nu toţi o fac, sunt deja radicalizaţi şi instigaţi la comiterea de atacuri în Europa”, susține Gilles de Kerchove, şeful diviziei UE pentru combaterea terorismului.

Chiar ieri, înainte ca un astfel de lup singuratic să deschidă focul la Ottawa, organizaţia Europol avertiza că Europa se confruntă cu cea mai mare ameninţare teroristă din ultimii zece ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri